1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Pääsponsorit tyrmistyneet Fifaan kohdistuneista korruptiosyytteistä

Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa ravisteleva lahjusskandaali on saanut pääsponsorit varpailleen. Laajassa korruptiotutkinnassa Fifaa syytetään lahjusrahan antamisesta media- ja markkinointiyhtöille yli 150 miljoonan dollarin edestä.

Urheilu
Sepp Blatter
EPA

Yhdysvaltojen ja Sveitsin viranomaisten yhteisessä operaatiossa pidätettiin yhdeksän korkeassa asemassa olevaa Fifan päättäjää epäiltynä lahjonnasta. Heidän lisäkseen syytettyinä on viisi johtajaa eri media- ja markkinointiyhtiöistä. Syytteen mukaan lahjusrahaa on annettu 150 miljoonan dollarin edestä viimeisen 24 vuoden aikana.

Fifan suurimmat sponsorit ovat pikaruokaketju McDonald's, urheiluvälinevalmistaja Adidas ja virvoitusjuomayhtiö Coca-Cola. Kaikki kolme peräänkuuluttavat Fifalta läpinäkyvyyttä toiminnassaan.

- Pitkäaikaiset epäselyydet ovat vahingoittaneet Fifan arvoja. Olemme toistuvasti ilmaisseet huolemme näissä vakavissa syytteissä Fifaa kohtaan, Coca-Cola kertoo tiedotteessaan.

McDonald's kertoi olleensa yhteydessä Fifaan ja yhtiö seuraa korruptiovyyhtiä tarkasti.

Asiantuntijoiden mukaan sponsorit ovat kaksijakoisessa tilanteessa.

- Sponsorit eivät luonnollisesti halua olla missään tekemisissä korruptioepäillyn yhtiön kanssa, mutta toisaalta yhteistyösopimuksissa liikkuvat todella isot rahat. Tasapainoilu asiakkaiden luottamuksen ja rahavirran eettisyyden välillä on asiantuntijoiden mukaan haastavaa. Sponsorisopimusten arvo on todella korkea. Muuten he eivät olisi luonnollisesti edes mukana jalkapallobisneksessä, brändinhallintayhtiö Interbrandin toimitusjohtaja Jez Frampton sanoo.

- Nämä pääsponsorit eivät jätä Fifaa hetkessä. He antavat Fifalle lisäaikaa asioiden järjestämiseen, sillä näkyvyys MM-kisoissa on heille elintärkeää, 21 Sports & Entertainment-yhtiön toimitusjohtaja Rob Prazmark analysoi.

Lähteet: Reuters