Suora

 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu
 • Katowice Minor CS:GO
 • Urheiluruutu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, vuosi 2018
 • Urheiluruutu

Kangas: Oman tyttären valmentaminen on ollut haasteellista

Oman tyttären valmentaminen on erilaista kuin Tero Pitkämäen valmentaminen.

urheilu
Hannu Kangas.
Jarno Ranta.

LAUANTAIVIERAS. Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen lisäksi Hannu Kangas valmentaa muun muassa omaa tytärtään Jenni Kangasta. Isän mukaan valmennussuhde toimii tällä hetkellä erinomaisen hyvin, mutta aiemmin on ollut haasteita.

- Olemme riidelleet kymmeniä ja kymmeniä kertoja, ja aina ei ole ollut helppoa. Isälle on ollut helppo tinttailla ja sanoa uhmakkaasti vastaan. Jenni on kuitenkin nyt urheilijana vanhempi ja käynyt kasvuvuodet läpi, Kangas korostaa.

Valmennussuhteen hyvinä puolina hän pitää sitä, että tuntee hyvin oman tyttärensä hyvät puolet ja heikkoudet sekä mielialan.

- Olen oppinut tuntemaan hänen sisäisen maailmansa vuosien saatossa. Se tarkoittaa sitä, että en tee hänen harjoitusohjelmaansa ylimääräisiä virheitä vaan pystyn räätälöimään sen hyvin. Pystyn myös valvomaan hänen harjoitteluaan ja kommunikoimaan hyvin.

Haasteita on kuitenkin edelleen. Kangas myöntää, että yksityiselämä ja keihäänheitto kietoutuvat joskus liian lähelle.

- Pitäisi antaa urheilijalle tilaa hengittää. Nyt sanon ja naputan joskus liian herkästi. Se on kuitenkin molemminpuolista, ja toivottavasti olemme siitä oppineet vuosien aikana.

Pitkämäen ja Kankaan valmennussuhde on muuttunut

Pitkämäen kanssa Kankaalla on menossa jo yhdeksästoista vuosi. Hän vertaa tätä aikaa vaikkapa naisen ja miehen avioliittoon, mikä tuntuu pitkältä ajalta.

Kankaan ja Pitkämäen yhteistyö alkoi, kun Pitkämäki oli vasta neljätoistavuotias. Vielä tuolloin Kangas näytti tulevalle suurheittäjälle kädestä pitäen, miten asiat tehdään. Nyt tilanne on muuttunut.

- Olen vielä valmentaja, mutta olen lähinnä kanssakulkija, tuki ja turva. Nyt keskustelemme yhdessä hyvin tasaveroisesti kaikesta ja teemme päätöksiä. Tero kuitenkin päättää itse valmennuksen ohjelmoinnin suunnittelusta. Teron kokemus onkin niin valtava, että valmentajalla ei ole kukkoilun aihetta.

Aluksi kaikki oli paljon haastavampaa. Kankaalla ei ollut kokemusta valmentamisesta, ja Pitkämäki pyrki huipulle.

- Teron tie maailman huipulle oli tosi nopea, ja minä en tiennyt, mitä tarkoittaa 80 metrin ja 90 metrin miehen valmentaminen.

Myös harjoitusinto kasvoi välillä liian suureksi. Molemmat joutuivatkin toppuuttelemaan toisiaan.

- Kun Tero lähestyi 30 vuoden ikää, kävimme yhdessä paljon keskusteluja harjoittelun määrästä. Huomasimme, että määrällinen harjoittelu alkoi näkyä, ja kropasta ei enää saatu tehoja irti niin paljon kuin ennen.

Kangas kuitenkin toteaa iloisena, että he molemmat ovat oppineet yhdessä pitkällä taipaleella.

- Teron ura on sujunut onnellisten tähtien alla, kun hänen nuoruudessaan tehtiin oikeita ratkaisuja. Hänellä on hyvä pohja, ja hän on pysynyt kohtuullisen hyvin terveenä, mikä kantaa yhä: joka vuosi on kirjattu kovia tuloksia, mikä on harvinaista. Olen myös enemmän kuin ylpeä hänen mediakäyttäytymisestään. Hänellä pysyvät jalat maassa ja hän on luontaisesti kohtelias.

Pitkämäki on ollut kohtelias myös valmentajalleen.

- Emme ole yhdestäkään asiasta riidelleet, Kangas iloitsee.

Suosittelemme

Tuoreimmat