1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kenian kiistanalaisen keihäsennätyksen heittänyt Julius Yego: ”En edes tiennyt olleeni lähellä viivaa”

Pekingin MM-kisojen suosikiksi Julius Yego nimeää Tero Pitkämäen. Itseään hän ei laske voittajasuosikiksi.

Julius Yego. Kuva: EPA

ROOMA. Julius Yego yllätti kaikki heittämällä Ostravan kylmässä ja kosteassa illassa Kenian ennätyksen 86,88 metriä. Tarkkasilmäiset kuitenkin huomasivat TV-ruuduista heiton näyttävän yliastutulta. Edes kilpailun ylituomari ei huomannut Yegon sormen käymistä viivalla, eikä Yego itse ole vieläkään nähnyt koko videota.

- Minun täytyy nähdä se video, ennen kuin voin varmistua siitä oliko se yliastuttu. Itse en ole varma oliko se yliastuttu. Sain tietää asiasta vasta kilpailun jälkeen. En nähnyt sitä heittäessäni ja kilpailun ylituomari seisoi juuri viivan kohdalla heittoni aikana ja näki kaiken. Itse en edes tiennyt olleeni lähellä viivaa, Yego kertoi Yle Urheilulle.

- Joka tapauksessa se oli hyvä heitto, enkä normaalisti koskaan astu viivalle heittäessäni. Ehkä käteni koski viivaa, mutta en ole varma edes siitä.

Heiton yliastuminen näytti puhuttavan ihmisiä Suomessa enemmän kuin missään muualla. Jopa kilpailunjärjestäjät ihmettelivät Suomessa noussutta kohua. Yego ei kuitenkaan välitä siitä mitä muut heitosta ajattelevat, vaan aikoo vain heittää pitkälle uudestaan.

- Heitän omia kilpailujani, enkä välitä siitä mitä muut ajattelevat. Tietenkin minun pitää heittää sitäkin pidemmälle, että ihmiset lopettavat siitä puhumisen. Toivottavasti heitän pidemmälle vielä tänä vuonna.

- Hyvä asia on, etten ainakaan osunut viivaan jalallani ja se oli hyvä heitto teknisesti. Siitä voidaan puhua ja olla eri mieltä. Kausi on vasta alussa ja odotan vielä pidempiä heittoja. Haluaisin heittää 87 metriä. Olisin iloinen siitä.

Kylmä ilma ja sade tekivät Ostravan kilpailusta vaikean monille heittäjille, vaikka tulostaso olikin uskomattoman kova. Kenian lämpöön tottuneelle Yegolle sää ei kuitenkaan ole koskaan ongelma.

- Kilpailussa pitää olla varautunut mihin tahansa, joten säällä ei ole väliä. Viime vuonna Kansanyhteisön kisoissa Glasgowssa oli jopa pahempi sää, kun voitin ja heitin 83 metriä. Silloin minulla oli myös pieni vamma nivusissa. Ostravassa sade oli paha, mutta siinä on heitettävä. Sinun pitää pystyä kilpailemaan säässä kuin säässä.

Pekingin MM-kisojen suosikiksi Yego nimeää Pitkämäen. Itseään hän ei laske voittajasuosikiksi.

- Tällä hetkellä Tero on varmasti suosikki voittamaan Pekingissä, mutta sitä ei koskaan voi tietää. Isoissa kilpailuissa on mahdoton sanoa kuka voittaa. MM-kisoissa ja olympialaisissa tulee aina yllätyksiä. Viime vuonna Teron heitettyä 89 metriä odotimme hänen voittavan Timanttiliigan, mutta hän ei voittanut.

- Lontoon olympialaiset voitti Trinidadin Walcott. Mitä tahansa voi todellakin tapahtua. Hän voi voittaa, Tero voi voittaa, tai kuka tahansa muu. Sinun täytyy vain selviytyä ensin finaaliin ja siellä vasta näemme mitä käy. Itse haluan saada mitalin. Minun täytyy olla kolmen parhaan joukossa.

Yego on iloinen keihäänheiton kovasta tasosta tänä vuonna ja odottaa kovia kilpailuja Suomessakin. Hän toivoo jonkun heittävän yli 90 metrisen tänä kesänä, vaikkei itse usko pystyvänsä vielä niin koviin tuloksiin.

- Tero ja Thomas Röhler näyttävät parhaimmilta minun mielestäni tällä hetkellä, mutta kaikki miehet ovat kovassa kunnossa. Keihäänheiton taso on todella kova nyt ja se on mielestäni erittäin lupaavaa. Haluaisin jonkun heittävän yli 90 metriä tänä vuonna, mutta sitä ei voi ikinä tietää, vaikka jo näin aikaisin on tullut useita pitkiä heittoja.

- Heitän varmaan Suomessakin kerran tai kaksi ennen MM-kisoja. Suomessa on hauska heittää, koska kaikki rakastavat keihäänheittoa. Kilpailu on aina kovaa ja yleisö on mahtava. Suomessa ja Tšekeissä on parhaat keihäskilpailut.

Keniasta on Yegon mukaan tulossa pian muitakin kovia heittäjiä. Hän toivoo oman esimerkkinsä vievän keihäänheittoa eteenpäin kestävyysjuoksun maassa.

- Meillä on pari kovaa keihäsmiestä joiden kanssa harjoittelenkin. Yksi on heittänyt jo 75 metriä ja toinenkin on lupaava. Uskon, että Keniasta tulee pian uusi 80 metrin heittäjän.