Suora

  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Hiihdon Suomen Cup viestit
  • Lentopallon Challnege-cup:PerPo - Poitiers
  • Lentopallon CEV-cup: VaLePa - Kladno
  • Supercoppa Juventus - Milan
  • Jalkapallon Italian cup, Supercoppa Juventus - Milan
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hirmuloikkia hyppinyt Pichardo: ”Nyt vasta uskon pystyväni hyppäämään maailmanennätyksen”

Pedro Pablo Pichardo on kilpaillut vasta kolme kertaa tänä vuonna, mutta tulokset ovat olleet huimia jokaisessa kilpailussa.

urheilu
Pedro Pablo Pichardo.
Pedro Pablo Pichardo.AFP / Lehtikuva

ROOMA. Pedro Pablo Pichardo on yleisurheilukesän kuumin nimi. 21-vuotias kuubalainen on hypännyt jo kaksi kertaa yli 18 metriä kolmiloikassa, eikä häntä näytä pysäyttävän enää mikään. Dohan Timanttiliigassa Pichardo loikki Kuuban ennätyksen 18,06 metriä ja paransi sitä viime viikolla Kuubassa tulokseen 18,08 metriä, joka jää vain sentin kaikkien aikojen toiseksi parhaasta tuloksesta. Jonathan Edwardsin lähes mahdottomana pidetty maailmanennätys 18,29 metriä lähestyy jo.

- Tiedän pystyväni hyppäämään sen, kun kaikki menee kohdilleen teknisesti. Teemme oikeita asioita harjoittelussa, joten kunhan vain jatkamme samaa, maailmanennätys on mahdollinen pian, Pichardo kertoi Yle Urheilulle.

- Ennen Dohaa ajattelin 18 metrin olevan hyvä tavoite tälle kesälle, enkä edes uneksinut ME:n rikkomisesta. Vasta Dohan jälkeen siitä on tullut realistinen tavoite.

Pichardo on kilpaillut vasta kolme kertaa tänä vuonna, mutta tulokset ovat olleet huimia jokaisessa kilpailussa. Hän avasi kautensa Kuubassa Kuuban ja Karibian ennätyksellä 17,94 metriä. Monet, kuten olympiavoittaja Christian Taylor, epäilivät tuloksen aitoutta, koska Pichardo on aiemminkin hypännyt hyvin pienissä kisoissa Kuubassa.

Pichardon kunnosta ei kuitenkaan jäänyt mitään epäselvää Dohan Timanttiliigan jälkeen, kun hän paransi Kuuban ennätystä uudelleen. Kolmas Kuuban ennätys kolmannessa kilpailussa todisti hänen olevan uskomattomassa kunnossa, eikä kyseessä ole ollut vain hyvä tuuri.

- Ensimmäisessä kilpailussa odotin 17,5 metrin hyppyä ja Kuuban ennätys tuli täytenä yllätyksenä. Dohassa ajattelin, että kaiken matkustamisen jälkeen 17,5 metriä voisi taas olla hyvä suoritus. Pienet asiat vain menivät kohdalleen siinä 18 metrin hypyssä.

- Kun hyppäsin 18,08 metriä viime viikolla, tavoitteeni oli vain rikkoi kisaennätys. Olin harjoitellut kovaa Dohan jälkeen. Keskityin harjoittelussa juoksemiseen ja ponnistukseen.

Pichardon viisi parasta hyppyä tänä vuonna ovat kaikki parempia kuin maailmantilaston kärki viime vuonna. Pichardo kilpaili vain kerran ulkoradoilla viime vuonna, sillä Kuuban yleisurheiluliitto asetti hänet kuuden kuukauden kilpailukieltoon, hänen vaihdettua valmentajaa. Nyt Pichardoa valmentaa taas yleisurheiluliiton valmentaja.

- Pedroa on helppo valmentaa, koska hän on todella fiksu. Hän ymmärtää paljon kolmiloikasta ja opiskelee muiden hyppääjien tekniikoita. Sanon hänelle pienen asian mitä hänen pitää muuttaa tekniikassa, hän pystyy tekemään sen lähes välittömästi, Pichardon valmentaja Daniel Osorio sanoi.

Ranskan Teddy Tamgho, Yhdysvaltain ennätyksen haltija Kenny Harrison ja ME:n haltija Jonathan Edwards ovat toimineet Pichardon roolimalleina. Hän sanoo tekniikkansa olevan sekoitus kaikkien kolmen tekniikoita.

- Olen yhtä nopea kuin Edwards, mutta hyppytekniikkani on sekoitus Tamghoa ja Harrisonia. Kaksi viimeistä hyppyä ovat ne, joissa on paljon parannettavaa. Nopeuteni ja ensimmäinen hyppyni ovat jo tarpeeksi hyviä ME:n rikkomiseen, vain muutaman lauseen englantia osaava Pichardo kertoi valmentajansa avustuksella.

Pichardo on saavuttanut yllättävän paljon lyhyellä urallaan, vaikkei hänen nimensä ole ollut monelle tuttu ennen tätä vuotta. Hän voitti hopeamitalin Moskovan MM-kisoissa 2013, sekä pronssimitalin MM-halleissa 2014. Yksi syy tuntemattomuuteen voi olla, että myös junioreiden maailmanmestaruuden vuonna 2012 voittanut Pichardo aloitti englanninkielen opiskelun vasta ensimmäisen kilpailunsa jälkeen tänä vuonna, joten haastattelut ovat aina tapahtuneet espanjaksi.

- Minun on pakko opiskella englantia nyt kun hyppään niin hyvin. Haluan puhua englantia jo Pekingin MM-kisoissa. Koitan opiskella joka päivä ja pikkuhiljaa se käy vähän helpommaksi.

Edwardsin maailmanennätys täyttää elokuussa 20 vuotta, ellei Pichardo riko sitä aiemmin. Hän ei kuitenkaan ajattele ME:n rikkomista yhtä paljon kuin mestaruuskilpailuiden voittoja.

- Haluan voittaa Pekingin MM-kisoissa ja Pan-Amerikan kisoissa. Maailmanennätys tulee jos on tullakseen, jos tekniikka ja olosuhteet osuvat kohdilleen. Olen jo lähellä sitä, mutta se 21 senttiä on vielä aika pitkä matka.

Suosittelemme

Tuoreimmat