Suora

  • Elävä arkisto esittää

HIFK uudistaa juniorivalmennustaan: Tulokset ohjaavat liikaa ajattelua

HIFK:n junioreiden tuore taitovalmentaja Tommi Hämäläinen haluaa tuoda juniorivalmennukseen ripauksen ruotsalaisuutta.

urheilu
HIFK, Ville Husso
HIFK:n junioreiden valmennusfilosofiassa yksilön kehitys menee voittamisen edelle.Tomi Hänninen

Tommi Hämäläinen on nähnyt läheltä miten juniori-ikäisistä kiekkoilijoista koulitaan huippuja. Hämäläinen hankittiin HIFK:hon menestyksekästä juniorityötä tekevästä Skellefteåsta. Yksilön kehittäminen menee voittamisen edelle.

- Jos kehitetään lasta ja me aikuiset ajatellaan tuloshakuisesti niin silloin me ei kehitetä sitä yksilöä vaan ainoastaan sitä tulosta. Eli halutaan voittaa. Se tulos kyllä tulee, mutta se tulee yksilökehittymisen kautta.

Skellefteåssa juniorivalmentajien ei tarvinnut välittää yksittäisten pelien tuloksista. Samaa ajattelua Hämäläinen haluaa myös HIFK:hon.

- Missään vaiheessa en joudu peluuttamaan sillä tavalla että me voittaisimme. Tai pakottamaan niitä pelaamaan jollain tavalla, joka johtaa suoraan tulokseen. Vaan me pelataan sillä tavalla, että me kehitämme pelaajia. Pelikirja on luotu niin että se kehittää pelaajaa. Sitä noudatetaan koko ajan. Tulos tulee sitten edustuksessa.

Lapset kilpailevat joka tapauksessa

Hämäläisen mukaan tuore valmennusfilosofia ei poista lasten kilpailua.

- Nehän kilpailee, jos vain heittää tuohon fudiksen niin joku haluaa olla ekana siellä. Niitä kyllä koulutetaan kilpailemaan, mutta me aikuiset emme ajattele tulosta vaan sitä yksilön kehittymistä.

- Varmasti kilpailu on aina lastenkin mielissä, mutta pitääkö sen aina olla se päällimmäinen asia. Uskon että jos meidän seuraa miettii niin se kilpaurheilu alkaa siinä 14-15 vuoden iässä. Siitäkin eteenpäin se tulos on merkityksellinen vasta siellä liigassa, HIFK:n A-junioreiden apuvalmentajan tehtäviä valmennuspäällikkö-pestin lisäksi tekevä Ville Peltonen sanoo.

Seuratason strategia kuulostaa selkeältä, mutta sen jalkauttaminen eri ikäryhmien joukkueisiin vaatii jatkuvaa opastusta ja kommunikointia.

- Mä uskon siihen ihmisyyteen vieläkin eli kaikki ymmärtää jos niille kertoo. Ja pitää kommunikoida. Meidän aikuisten pitää kouluttaa toisiamme, koska noi jätkäthän tekee tosi hyvää duunia, Hämäläinen sanoo.

Peltosen mielestä avoimuus valmennuspäälliköiden ja tuloshakuisten valmentajien ja vanhempien välillä on avainasemassa.

- Usein lasten urheilu on liian vakavaa siinä mielessä, että tulokset on muutamille yksilöille niin tärkeitä, että ne ohjaa liikaa ajattelua. Mä uskon, että sekin asia saadaan järjestettyä kun ollaan pikkuisen avoimempia ja kerrotaan mitä ollaan tekemässä ja mihin pyritään.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat