1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalainen huippukarateka: ”Euroopan kisat uhkaa olla viimeinen suuri kisani”

Bakussa Azerbaidzhanissa kilpaillaan kesäkuussa ensimmäistä kertaa Euroopan kisat. Kisoihin osallistuu lähes sata suomalaisurheilijaa. Bakussa kisataan tutuissa olympialajeissa, mutta myös ei olympialajeissa, kuten karatessa. Suomesta nähdään Bakussa kaksi karatekaa, Helena Kuusisto ja Pasi Hirvonen.

Karateka Pasi Hirvonen. Kuva: Pasi Hirvonen

33-vuotias Pasi Hirvonen on konkari alallaan, hän on kuulunut karatemaajoukkueeseen jo 2000-luvun alusta alkaen. Kuopiolaisurheilijalla on takanaan jo mm. yhdeksät EM-kisat ja tukku MM-kisoja. Baku uhkaa jäädä viimeiseksi isoksi kilpailuksi Pasi Hirvoselle.

- Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus itselleni ja myös karatekoille olla mukana tällaisessa tapahtumassa. Omalla kohdallani kilpailu-ura rupeaa olemaan jo loppusuoralla, joten voi olla, että nämä ovat viimeiset arvokisani. Tällä on minulle suuri merkitys.

Karate ei ole olympialaji, se nostaa Euroopan kisojen merkitystä entisestään.

- Täytyy korostaa, että tällä suuri merkitys lajille, joka saa lisää näkyvyyttä. Tämä on älyttömän hieno homma, suitsuttaa Pasi Hirvonen kotitatamillaan Kuopiossa.

Pasi Hirvonen kilpailee karaten katassa eli liikesarjakisassa. Bakun Euroopan kisat poikkeavat perinteisistä karaten arvokisoista siinä, että kataan osallistuu kahdeksan Euroopan parasta karatekaa. Hirvonen sai paikan kevään EM-kisojen perusteella, jolloin hän oli 7.

- On päätetty, että mitalia haetaan, mutta silloin kaiken pitää mennä nappiin. Hienoa on, että siellä kohtaa Euroopan kahdeksan parasta, miettii Pasi Hirvonen Yle Urheilun haastattelussa.

Karatessa katoja eli liikesarjoja on 50-60, joista voi valita. Niitä on nopeita, vauhdikkaita ja hitaampia, rytmiltään erilaisia.

- Minulle on muutama kansainvälinen tuomari sanonut, että sinulle sopii lyhyet ja ytimekkäät. Olen tehnyt toisaalta vuosien aikana erityyppisiä katoja, olen hieman kaikkiruokainen, naurahtaa Pasi Hirvonen.

Bakun 2015 Euroopan kisat kilpaillaan 12.-28.6. Yle Urheilu näyttää kisoista massiivisen paketin Yle Areenassa ja tuhdit koosteet TV 2:ssa.