Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, naisten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros

Leiri varattiin viidessä minuutissa loppuun - 130 lasta NBA-tähtien opissa

Taitotasolla ei NBA Youth Campilla ollut merkitystä, sillä kolmen päivän leirin tavoitteena oli innostaa lapsia ja koulia siten heistä ehkä tulevia ammattilaispelaajia.

urheilu
NBA Youth Campin nuoret poseeraavat ryhmäkuvassa.
Tuulia Korhonen

Helsingin Malmin palloiluhallissa tehtiin lauantaina historiaa kun 130 lasta pääsi Yhdysvalloista saapuneiden NBA-tähtien, isän ja pojan oppiin. Kyseessä oli Charlotte Hornetsin laituri Gerald Henderson ja urallaan kolme NBA-mestaruutta voittanut Gerald Henderson Senior.

- Olen tehnyt paljon leirejä NBA-urani aikana, mutta en ole ollut aiemmin Euroopassa. Tulimme tänne isäni kanssa, koska haluamme viettää aikaa lapsien kanssa ja jakaa tietoa, jota he eivät ehkä saa toisilta valmentajilta.Meillä on ollut todella hauskaa, kertoo 15 pisteen keskiarvolla otteluita NBA:ssa tahkonnut Gerald Henderson.

Taitotasolla ei tällä NBA Youth Campilla ollut merkitystä, sillä kolmen päivän leirin tavoitteena oli innostaa lapsia ja koulia siten heistä ehkä tulevia ammattilaispelaajia. Keskittyminen oli perusharjoituksissa, tekniikassa, taidossa ja pienessä kisailussa.

- Ei ole olemassa mitään NBA-drillejä ja harjoituksia. Nämä samat perusasiat pätee aina. Kun ne alkaa tekemään teknisesti oikein, nousee myös taso. Siten edetään kohti Euroopan ja maailman huippua, avaa leiri valmentajana toiminut entinen NBA- pelaaja Hanno Möttölä.

Aivan helppoa ei korisliigoista kovimpaan ole nousta, ei vaikka vaikka isä olisikin kolminkertainen NBA mestari. Kilpailu on kovaa, sillä pelipaikkoja on vain 400.

- NBA-uran alku oli vaikeaa, se on eri peli kuin koulusarjoissa. Alussa en pelannut paljon, minulla oli paljon opittavaa. Kun pääsin pelaamaan, opin todella nopeasti ja pystyin kehittämään pelaamistani. NBA on todella kova sarja, siellä on paljon hyviä pelaajia jotka kilpailee keskenään, nuorempi Henderson avaa.

Jopa NBA- tähdellä tutkinto takataskussa

28-vuotias Henderson on pelannut koko NBA uransa legenda Michael Jordanin omistamassa joukkueessa. Isällä on ollut suuri vaikutus uraan, kuten myös opiskeluun, sillä Henderson valmistui pari viikkoa sitten yliopistosta. Tätä hän haluaa korostaa myös nuorille.

- Ennenkaikkea pitää huolehtia opiskelusta. Koulu ei ole koripalloa, mutta aina pitää olla varasuunnitelma. Itse valmistuin yliopistosta pari viikkoa sitten. Se on takataskussa kun lopetan tai en pysty jatkamaan koripalloa.

Kuinka sitten kasvattaa lapsestaan huippu-urheilija? Siinä ainakin jonkinlainen asiantuntija on vanhempi Henderson, joka voitti vuosina 1981, 1984 ja 1990 NBA –mestaruuden.

- Olemme unohtaneet vapaapelin. Silloin lapset pystyvät olemaan luovia ja tekemään virheitä, ja silloin niillä ei ole mitään väliä. He voivat nousta ylös ja tehdä sitä niin kauan että onnistuu.

Suomessa velloneelle keskustelulle lasten urheiluharjoittelusta on Gerald Henderson Seniorilla myös sanansa sanottava.

- En kasvattanut Geraldia NBA-pelaajaksi, halusin hänestä hyvän ihmisen, hyvän oppilaan. Vanhemmat voivat olla välillä uuvuttavia, jopa minun poikani sanoi että minä painostin liikaa välillä. Vanhemmat haluavat lastensa parasta. Minun tapauksessani pelasin peliä, useimmat vanhemmat eivät ole sitä tehneet. Heidän pitäisi antaa asiantuntijoiden olla asiantuntijoita, niin minä ajattelen, hän toteaa.

Suomalaisista miespelaajista NBA:n on varattu vain kuusi pelaaja, joista varsinaisesti kentille on päässyt aikoinaan juuri leirin valmentaja Hanno Möttölä. Vuonna 2013 Chicago Bullsiin varattu Erik Murphy puolestaan pelaa paraikaa NBA:n kehitysliigassa. Naisten NBAn kentillä suomalaisia ei ole vielä nähty.

Mikäli huippujen kehitys riippuu näistä lapsista, ja jotain on pääteltävissä viidessä minuutissa loppuun varatusta leiristä, voi perästä hyvinkin kuulua.

- On tosi hienoa että saa nähdä näitä NBA-pelaajia. Tuo todella paljon motivaatiota, kun he kertoi miten ovat treenanneet kovaa. Kyllä se on mahdollista, mikään ei ole mahdotonta, hymyilee 12-vuotias leirille osallistunut Albert Mansouaka-Bayi.

Suosittelemme

Tuoreimmat