Suora

  • Urheiluruutu

Urheilumaailman älyköt! Yle Urheilu kokosi kenttien fiksuimmat ja koulutetuimmat

Golden Staten tuore NBA-mestari Festus Ezeli valmistui lukiosta 14-vuotiaana ja opiskeli yliopistossa biologiaa ja taloustiedettä. Maailman urheilukentillä on pelannut muitakin superälykkäitä – Yle Urheilu kokosi heitä yhteen!

urheilu
Golden Staten Festus Ezeli yrittää estää Los Angeles Lakersin Pau Gasolin etenemistä.
Festus Ezeli (vas.) valmistui lukiosta 14-vuotiaana ja opiskeli yliopistossa biologiaa ja kauppatieteitä. Pau Gasol (oik.) pääsi sisään lääkikseen. Nyt molemmat pelaavat NBA:ssa.EPA

Golden State Warriorsin juhliessa NBA-mestaruutta nousi joukkueen kakkossentteri Festus Ezeli otsikoihin. Nigerialainen oli ja on superälykäs - hän valmitui lukiosta 14-vuotiaana ja Yhdysvaltoihin muutettuaan pojasta oli määrä tulla lääkäri. Ezeli opiskelikin Vanderbiltin yliopistossa biologiaa – hylättyään ensin muun muassa maineikkaan Harvardin stipenditarjouksen.

Vanderbiltin Ezeli valitsi juuri koripallo-ohjelman takia: kun tulevaisuus koriskentällä alkoi realisoitua, vaihtui biologia talousopintoihin. Nuorukaisen college-opettajat puhuvat haastatteluissa ylistävään sävyyn Ezelistä ja tämän lahjakkuudesta paitsi kentällä myös luentosalissa.

Ezeli valmistui maisteriksi, tuli varattua NBA:han vuonna 2012 ja voitti nyt liigan mestaruuden. Mutta on niitä ollut muitakin huippuälykkäitä urheilijoita – Yle Urheilu koosti heistä listan!

Yhdysvaltain järjestelmä rohkaisee opiskelemaan

Yhdysvaltain neljän suureen pääsarjaan (NFL, MLB, NBA ja NHL) varataan pelaajat perinteisesti jenkkiyliopistoista, joista parhaimpia urheiluohjelmia pyörittävät houkuttelevat pelaajat opiskelemaan stipendeillä. Vähemmän lahjakkaat menevät muualle ja opiskelevat enemmän tosissaan urheiluympyröiden ulkopuoliseen työelämään valmentavia aineita.

Silloin tällöin pääsarjoihin nousee kuitenkin myös kakkosluokan urheiluyliopistojen joukkueissa kukkaan puhjenneita lahjakkuuksia. Erittäin harvinaisia ovat akateemisista huippuyliopistoista liigoihin päässeet pelaajat – esimerkiksi Harvardin, Princetonin ja Yalen kaltaisissa opinahjoissa pärjääminen kun vaatii jo älyä.

Yksi tällainen on NBA:ssa pari kautta sitten koripallomaailmaa järisyttänyt Jeremy Lin. Harvardista valmistunut amerikankiinalainen ei kelvannut vuoden 2010 varaustilaisuudessa kellekään, mutta päätyi erilaisten käänteiden kautta liigaan penkkiä lämmittämään.

Kaudella 2011-2012 Lin pääsi loukkaantumisten takia puolivahingossa New York Knicksin pelivahvuuteen ja syttyi puolityhjästä ilmiliekkeihin. Lin tykitti useassa ottelussa yli 20 pistettä ja käänsi häviöputkessa olleen Knicksin kelkan. Sittemmin Linin taidot on osattu arvottaa paremmin ja paraikaa takamies pelaa rahakkaalla sopimuksella Los Angeles Lakersissa.

Sosiologiaa ja biofysiikkaa

Linin ohella Harvardista on tullut muitakin huippu-urheilijoita, kuten taloustieteitä opiskellut, mutta tätä nykyä amerikkalaista jalkapalloa NFL:ssä pelaava Ryan Fitzpatrick. Ilman NFL-joukkuetta paraikaa oleva Myron Rolle valmistui yliopistosta antropologian maisteriksi ja NBA-uransa viime kaudella päättänyt kanadalainen Steve Nash puolestaan Santa Claran yliopistosta sosiologia pääaineenaan. Samaa ainetta opiskellut, Columbian yliopistosta valmistunut entinen NFL-peluri Marcellus Wiley taas ylsi peliuransa ohella myös vuoden 1998 kansalliseen pikakirjoitusmestaruuteen!

Yllämainitut kalpenevat Craig Breslow'n rinnalla. MLB-sarjassa Boston Red Soxin vaihtosyöttäjänä pelaavaa Breslowia pidetään ainakin rapakon toisella puolen tämän hetken fiksuimpana ammattiurheilijana: kaveri opiskeli Yalessa molekyylirakenteiden biofysiikkaa ja biokemiaa. Breslow läpäisi lisäksi New Yorkin lääketieteellisen pääsykokeet huippupistein, mutta hylkäsi lääkärinuran baseballin kutsuessa. Sporting News valitsi Breslow'n vuonna 2013 maailman fiksuimmaksi atleetiksi.

Osataan sitä Euroopassakin

Fiksuuden mittarina koulutustaso ja sivistys toimivat tiettyyn pisteeseen. Maailmalla pelaa varmasti moni superälykäs ammattilainen, mutta älykkyys ei vain ole välttämättä tullut yleisön tietoon ja on vaikeasti mitattavissa. Ja koska Euroopassa harvemmin lähdetään opiskelemaan samalla kun tavoitellaan huippu-uraa urheilussa, kalpenee maanosa vertailussa Yhdysvaltain koulutetumpia urheilijoita vastaan.

Espanjan maajoukkuelaituri ja NBA-seura Lakersissa korista pelaavalla Pau Gasolilla on tiettävästi ainakin älliä päässä. Lääkäriperheen pojasta piti tulla tohtori ja nuori Pau pääsi sisään Barcelonan lääketieteelliseen opiskelemaan. Korisura keskeytti opinnot, mutta Gasol on silti pysynyt kiinnostuneena lääketieteestä. Gasolin sivistyksestä kertoo myös kielipää: mies puhuu raporttien mukaan viittä kieltä, joista italiaa hän käyttää kentällä supertähti Kobe Bryantin kanssa viestimiseen (Bryant oppi kielen asuttuaan lapsena Italiassa).

Pohjolan fiksut

Jääkiekon NHL:ssä useassa seurassa uransa tehnyt ja viime kaudella lopettanut yhdysvaltalainen George Parros on Sportin Newsin listalla neljänneksi fiksuimpana pidetty urheilija ja korkeimmaksi sijoittunut jääkiekkoilija. Tappelijana kunnostautunut Parros opiskeli Princetonissa taloustiedettä. Suomalaiset kiekkoilijat eivät ole liiemmin olleet tunnettuja korkeakoulutuksestaan tai muusta akateemisesta savanttiudestaan, mutta muissa lajeissa kotimaisten huippu-urheilijoiden joukossa on kisannut tiedettyjä älykköjä.

Perinteisesti esimerkiksi suunnistajissa on metsiä kolunnut useampikin yliopiston käynyt. Kestävyysjuoksija Jussi Utriainen lienee kuitenkin yksi älykkäimmistä suomalaisista huippu-urheilijoista. Useita Suomen mestaruuksia urallaan saavuttanut kauppatieteiden maisteri on työskennellyt urheilu-uransa aikana ja jälkeen muun muassa meklarina. 2007 Utriainen lopetti työnsä, läksi opiskelemaan lääketiedettä ja on nyt tohtori.

Lähteet: Sporting News, Mens Fitness, SJ Mercury News

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat