Suora

  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

23-vuotisen arvokisakirouksen poistaminen yksinäisen lajiveturin harteilla

Suomen viimeisin aikuisten arvokisamitali judossa on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1992. Jaana Sundberg kamppailee yksilölajissa maailman huipulla mutta joutuu kantamaan siinä sivussa lajiryhmänsä menestyspaineet.

urheilu
Jaana Sundberg
Suomen Judoliitto / Aliisa Piirla

Yksitoistavuotiaana judon pariin ajautunut Jaana Sundberg teki lopullisen lajivalintansa kolme vuotta myöhemmin jalkapalloilun ja judon välillä. Heti kaksikymmentävuotisen judouran alkutaipaleesta lähtien Sundbergin unelmissa on siintänyt halu ”voittaa jotain suurta”.

Vuosina 2005, 2009 ja 2011 Sundberg oli lähellä palauttaa vihdoin Suomen judon aikuisten arvokisamitalikantaan, mutta EM-pronssimatseissa käteen jäi joka kerta harmittavat viitossijat.

Suomi on saavuttanut yhden MM-mitalin judossa, kun Juha ”Pupu” Salonen, tasavallan menestynein judoka kautta aikain, ylsi 95-kiloisissa MM-pronssille vuonna 1981.

Kaksi vuotta sitten Sundberg oli liittyä suurten suomalaisten judokoiden joukkoon edettyään hienojen koitosten jälkeen MM-pronssiotteluun Rio de Janeirossa, mutta Japanin Yuki Hashimoto oli mitaliottelussa etevämpi.

Viimeisen olympiadin aikana nousu eliittiin

Vasta vuoden 2012 Lontoon olympialaisten jälkeen Sundberg ponnahti 52-kiloisten maailman huipulle – lähes kolmekymmentävuotiaana.

- Ennen Lontoota minulla oli jo hyviä suorituksia, mutta tasaisuus puuttui. Iän myötä olen saanut kokemusta sekä paljon tiukkoja paikkoja ja matseja kovia vastustajia vastaan. Itseluottamus on kasvanut, pohtii Sundberg myöhäistä urapiikkiään.

Riihimäkeläisvalmentaja Jukka-Pekka Jokinen on ohjannut ja opastanut suomalaisen judon viimevuosien keulakuvaa hänen ensitatamikosketuksistaan alkaen.

- Harjoittelussa mennään nykyään laadun, ei määrän ehdoilla kertyneiden kilometrien vuoksi. Jaana on löytänyt Lontoon jälkeen judoonsa tietynlaisen rentouden, joka on tuonut myös tulosta, Jukka-Pekka Jokinen pohtii.

Loukkaantumiset eivät ole lannistaneet

Sundbergin valmentajan mukaan hänen suojattinsa on äärimmäisen sisukas ja peräänantamaton huippu-urheilija, joka vaatii jokaisessa harjoituksessa vain parasta itseltään. Parhaimmillaan Sundberg oli syksyllä 2013 jo maailmanlistan kolmonen, kunnes loukkaantumiset astuivat kuvaan mukaan.

- Minusta Jaanan uran yksi kovimmista jutuista on ehkä ollut se, että hän on noussut jokaisen loukkaantumisen jälkeen takaisin maailman huipulle. Se ei ole nimittäin judokalle mikään itsestäänselvyys.

Judo on levinnein ja harrastetuin kamppailulaji maailmassa ja se on olympialajeista kansainvälisen liiton jäsenten lukumäärällä mitattuna viidenneksi suurin.

Suomessa judolla on 12 000 harrastajaa, kun Euroopan tatameilla häärii kaksi miljoonaa ja koko maailmassa 30 miljoonaa judokaa yli 200 maasta.

- Suomessa harrastajamäärät eivät ole suuria ja joudumme antamaan muille tasoitusta lajiharjoittelun suhteen, mutta fysiikkaharjoittelussa voimme tehdä miten paljon tahansa. Meillä kehitys kulkee jäljessä verrattuna esimerkiksi Ranskaan, jossa heillä jo 20-vuotias kaveri voi olla mitaleilla MM-kisoissa. Suomessa hommia pitää tehdä paljon pitkäjänteisimmin, opastaa Sundberg.

”Nopeutta, voimaa ja kestävyyttä”

Sundberg jos joku tietää, mitä vaaditaan, jotta urheilija voi nousta judossa maailmanlistalla kymppisakkiin.

- Lajiominaisuuksina tarvitaan nopeutta, voimaa ja kestävyyttä. Lisäksi pitää olla tietty määrä toimivia tekniikoita, millä pystyy ottelemaan ja hankkimaan kovissa otteluissa pisteitä.

- Itse kisasuoritusten lisäksi pitää olla hyvä valmennustiimi, joka vie sinua jatkuvasti eteenpäin. Eikä voi unohtaa fysioterapeutteja ja hierojia. Joskus toivoisi, että taustalla olisi myös asiainhoitaja.

Urheilukoulun aliupseeri saattaa ponnahtaa yllättävän nopeasti suuren suomalaisyleisön tietoisuuteen. Torstaina 25. kesäkuuta Jaana Sundberg kamppailee nimittäin huippupäivänään Bakussa EM-mitalista ja pari kuukautta myöhemmin Astanassa Kazakstanissa jopa MM-mitalista.

Eikä kannata kavahtaa sitäkään ajatusta, että Rio de Janeiron ensi vuoden olympialaisissa 33-vuotias judoka Jaana Sundberg olisi ennakkoon yksi Suomen mitalikandidaateista ihan siinä missä keihäsmies Tero Pitkämäkikin.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat