Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Voittoputki tai ei - suomalaislupaus osoitti ennennäkemätöntä urheiluhenkeä

Suomalaisen judon tämän hetken suurin huippulupaus Emilia Kanerva, 16, on ehtinyt osoittaa loistavien kilpailutulosten lisäksi myös poikkeuksellista urheiluhenkeä. 

urheilu
Emilia Kanerva
Jyri Laitinen

Keväällä 2015 Kirkkonummen Judoseuraa edustava, kivikovana ottelijana tunnettu Kanerva teki Tshekin 18-vuotiaiden Euroopan cupin Teplicen osakilpailussa harvinaisen tempun, jota ei ole nähty judon eikä edes muiden kamppailulajien kansainvälisissä koitoksissa.

Välierissä sveitsiläistä ottelijaa vastaan Emilia Kanerva tuomittiin kamppailun voittajaksi, kun suomalaisen vastustaja satutti hieman itseään ottelun alussa. Lisa Keller olisi halunnut jatkaa ottelua, mutta lääkäri tuli matolle ja ottelu tuomittiin Kanervan eduksi.

Sveitsiläisdelegaatio oli käärmeissään tuomiosta ja purnasi isoon ääneen asiasta. Lopputulosta ei judossakaan pystytä muuttamaan virallisesti jälkikäteen, vaikka kyseessä olisi millainen ”oikeusmurha” tahansa.

Yli 60 ottelun kansainvälisessä voittoputkessa etenevä Emilia Kanerva oli aloittanut keskittymisen finaaliin, kun kisajärjestäjät ja Sveitsin maajoukkuejohto tulivat yhdessä suomalaisen pakeille ja esittivät toiveen uusintaottelusta ja siitä, että ottelua jatkettaisiin pisteettömästä tilanteesta.

Ja Kanerva suostui – vastoin kaikkia normaalikäytäntöjä ja judon virallisia sääntöjä!

- Olihan se kova paikka, kun olin jo ehtinyt siirtää ajatukset finaaliin. Ajattelin kuitenkin, että jos olisin itse ollut sveitsiläistytön asemassa, niin olisin toivonut myös uusintamahdollisuutta, selitti Kanerva miksi suostui jatkamaan ottelua.

Kanerva kesti ekstrapaineen ja hoiti uusintasemifinaalin tyylikkäästi - kuten myös sitä seuranneen finaalinkin. Molemmat päättyivät ennen täyttä aikaa suomalaisjudokan eduksi.

Heti judokisojen jälkeen ja sen jälkeisessä kansainvälisessä kolmen päivän ”otteluleirillä” hyvässä nosteessa olevan suomalaisjudokan selkään riitti taputtelijoita – eikä se johtunut ainoastaan menestyksen ansiosta.

Vaikka judo on huipulla äärimmäinen kamppailulaji, niin siinä kunnioitetaan aina vastustajaa ja sen ympärillä olevaa koko yhteisöä. Emilia Kanervan ennennäkemätön ja suurta urheiluhenkeä osoittanut kova temppu ei jäänyt huomaamatta kansainvälisiltä judopiireiltä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat