1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Huikea Kankkusten isä-poika -asetelma kauden kolmannessa Rata SM -osakilpailussa: "Uteliaisuuttani haluan nähdä, että mites sää vielä vedät"

Rallin nelinkertainen maailmanmestari Juha Kankkunen kilpailee ensimmäistä kertaa poikansa Nikon kanssa samassa kilpailussa.

Kuva: Miika Wuorela

Kauden kolmas Rata SM -osakilpailu ajetaan viikonloppuna Pärnussa. Koko kauden kotimaista rata-autoilun arvosarjaa tahkoava Niko Kankkunen, 16, saa Virossa kirittäjäkseen isänsä, rallilegenda Juhan.

Porsche GT3 Cup Challengen lähtöihin osallistuva Juha, 55, nautiskelee tehokkaan autonsa lisäksi kauniista säästä. Vertailukohtaa omaan poikaan on vaikea tehdä, sillä isän Porschessa jyrisee 470-hevosvoimainen moottori, kun Nikoa vauhdittaa T1600 -luokan Seatissa vain 200 hevosvoimaa.

– Maistuuhan tämä. Viikonlopuksi on vielä luvattu oikein hienoa keliä, niin mikäs tässä on ajellessa.

– Isillä on vähän nopeampi auto, mutta kyllä me vähän päästään vertailemaan, Juha arvelee.

Niko avasi SM-kautensa Ahvenistolla 1400-kuutioisen, V1600 -luokan Volkswagenin ratissa. Loppukauden nuorukainen uurastaa kuitenkin kahden eri luokan lähtöjä, kun alla on myös turboahdettu Seat.

Edellisessä osakilpailussa Jurvan Botniaringillä nuorempi Kankkunen oli hyvässä vauhdissa, ajaen kärkiaikoja toistaiseksi vain näyteluokkana ajettavassa T1600 -luokassa.

– Vauhti alkoi olla jo Jurvassa kohdallaan, ja nyt tuntuu että napsuu jo täälläkin. Eteenpäin mennään, Niko lupaa.

Vuonna 1970, vain 11-vuotiaana Juha oli omaa isäänsä nopeampi jääradalla. Miten siis on, joko valtikka Kankkusen perheessä on jälleen vaihtanut haltijaa?

– Aika tasaista on. Pitää joskus kokeilla samanlaisilla vehkeillä, mutta olen minä toistaiseksi vielä mennyt Subarulla vähän kovempaa, nauraa Juha ja tönäisee lempeästi poikaansa.

MM-ralleja isä Kankkunen tahkosi aikanaan peräti 162 osakilpailun verran. Mestaruuksia tuli neljä, rallivoittoja 23, mutta ykköstiloja asfaltilla ei ainuttakaan.

Mikäli Niko innostuu myöhemmin ralliuralle, on tuntuma asfalttiin välittömästi kohdallaan rallejakin ajatellen. Se on seikka, jota kaiken kokenut Juha-isä pitää arvokkaana valttina.

– Täällä oppii linjat, kunhan ei riehu liikaa. Se vaatii kuitenkin tarkkaa ajoa, ja linjaa pitää seurata, jos meinaa kunnon aikaa ajaa. Eiköhän tässä minua vielä enemmän jännitä seurata "Niken" ajoa.

Kankkusten jäsentenvälinen on ennen kaikkea hauska ajanviete, vaikka kypärän sisällä keskittyminen onkin molemmilla huipussaan.

– Jännittää minuakin. Tai se taitaa olla enemmänkin uteliaisuutta nähdä, että mites sää vielä vedät, Niko kuittaa ja saa hyväntuulisen naurun vastineeksi isältään.