1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Juha Kankkunen muistuttaa lajin huipulle aikovia: "Rallimiestenkin pitää osata asfaltti"

Juha Kankkunen näkee kiistattoman hyödyn siinä, että ajoharjoittelusta tulee monipuolista jo nuorella iällä.

Lähes täydellistä. Vain asfalttirallin voitto jäi uupumaan Juha Kankkusen CV:stä, vaikka lähellä monesti olikin. Kuva: Miika Wuorela

Juha Kankkunen ei voittanut mittavalla ralliurallaan koskaan asfalttikisaa.

Laukaalainen oli pitelemätön soralla ja lumella, mutta kestopäällyste oli miehelle myrkkyä. Ajoharjoittelun juuret eivät suosineet maailmanmaineeseen noussutta kuskia.

Kotiseudulla, Mannilan kartanon läheisyydessä, löytyi kyllä läheinen Nurmijärven jää, jolla tuleva mestarismies aloitteli ajoharjoitteluaan. Sen sijaan radalle ei tuleva rallisuuruus koskaan päässyt iskostamaan asfalttiajon niksejä selkärankaansa.

Vuoden 1987 Monte Carlo -rallissa Kankkunen oli lähellä toiveensa toteutumista, mutta Lancian tallipäällikkö Cesare Fiorio oli toista mieltä. Hän määräsi paremman markkina-arvon perusteella italialaisen Miki Biasionin voittamaan kilpailun.

Jotta Kankkusten rallisaagaan saataisiin kultamitali myös pitävältä pinnalta, on Kankkusten nuorimmaiselle pojalle Nikolle annettu avaimet tutustua myös siihen suomalaisille kaikista haastavimpaan elementtiin; asfalttiin.

Kuluvalla kaudella Niko ajaa kahden eri luokan autoilla Rata SM -sarjaa.

- Itse asiassa, Nikolla on paremmat harjoittelumahdollisuudet kuin minulla aikanaan. Ei silloin ollut asfalttiratoja lähelläkään. Harjoiteltiin vain soralla ja jäällä. Kyllä tällainen rata-ajo on äärettömän hyvä mahdollisuus nuorille. Rallimiehetkin saisivat enemmän ajaa asfaltilla. Keski-Euroopan kuljettajat ovat niillä teillä kuin kotonaan, tietää Kankkunen.

Vaikka isän esimerkki ja Nikon veri vetävät nimenomaan rallin pariin, on lopullinen lajivalinta vielä tekemättä. Kummassakin lajissa on puolensa, joten aika näyttää, millaisen kilpa-auton sivulasiin nimi Kankkunen jatkossa on teipattu.

- Se tulee sitten varmasti luonnostaan. Katotaan, miten asiat natsaavat. Ralli on nykyään äärettömän kallista, ja sinne on vaikea päästä. Radalla on helpompi saada mahdollisuuksia ajaa kilpaa.

Kankkunen näkee kiistattoman hyödyn siinä, että ajoharjoittelusta tulee monipuolista jo nuorella iällä.

- Jos katsoo meidän nykyisiä, nuoria rallikuskejamme, Esapekka Lappia ja Sunisen Teemua, niin heillä on molemmilla täysi kartingtausta, ja hyvin näyttää rallissakin kulkevan.