1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kommentti: Historian ensimmäiset Euroopan kisat - vain Eurooppa puuttui

Öljyvaltio Azerbaidzhan järjesti hulppeat Euroopan kisat, mutta lähinnä omalle kansalleen, kirjoittaa Yle Urheilun Petri Sjöblom. Katso myös yhteenvetovideo kisoista kuvaa klikkaamalla.

Baku 2015 kyltti ja logo
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Yli miljardin budjetilla on helppo ratsastaa ja sanella ehdot Euroopan olympiakomiteoiden kattojärjestölle EOC:lle.

Azerbaidzhan valitsi Euroopan kisojen ohjelmistoon lukuisia kamppailulajeja, joissa azerit ovat mitali-iskussa. Temppu toimi, sillä Azerbaidzhan otti mitalitaulukossa kakkosijan Venäjän varjossa. Bakussa Englanti ja Saksa jäivät jalkoihin, vaikka vielä Lontoon olympiakisoissa Azerbaidzhan löytyi mitalitaulukosta sijalta 30.

Lisäksi painonnostoa ei hyväksytty Euroopan kisoihin, koska Armenia olisi ollut raudan ääressä liian vahva. Taustalla ovat Azerbaidzhanin ja Armenian haavat Vuoristo-Karabahin sodasta.

Maiden väliset suhteet ovat olleet poikki jo 25 vuotta, ja tämä näkyi Euroopan kisoissa. Yleisön buuausmyrskystä tiesi, että armenialaisurheilija on nöyränä marssimassa areenalle.

Vaikka Bakussa juhlittiin historian ensimmäisiä Euroopan kisoja, varsinaiset kisaturistit pysyttelivät kaukana Euroopassa. Aasian laidalle vaivautui vain muutamia uteliaita, joten kansainvälinen kisahuuma vaihtui azerien omaksi festivaaliksi.

Azerbaidzhanin autoritaarinen hallinto näkyi kaduilla ja kisapaikoilla. Vapaaehtoisten tv-haastatteluihin ei herunut lupaa eikä tavallinen kadunmieskään halunnut puhua kameralle. Jopa maskoteille löytyi oma esimies valvomaan, että Yle Urheilun kanssa kunnioitetaan sääntökirjaa. Mitä sitä turhaan sanoja vaihtamaan.

Nuoret azerit haaveilevat opiskelusta Suomessa, mutta siihen on vain eliittiperheillä varaa. Duunarin kuukausipalkka on 200-300 euroa, ja pelkkä viisumi Suomeen maksaa noin 7000 euroa. Kenelle tai minne tuo summa menee, siihen ei löytynyt vastausta.

Urheilijoille Baku kuitenkin tarjosi hulppeat olympianäyttämöt. Suomen nuorelle joukkueelle ropisi tuhdisti tärkeää kokemusta siitä, mitä menestys vaatii suurkisoissa.

Jos sama meno sallitaan tulevissakin Euroopan kisoissa, Suomen pitäisi hakea kisaisännäksi. Uusiksi lajeiksi valittaisiin suunnistus, salibandy, keilailu ja eukonkanto.

Mitalikemut jatkuisivat läpi kisojen.