Hyppää sisältöön

Olympialaisten oikeudet Discoverylle vuonna 2018 – Yle Urheilun päällikkö kommentoi

Eurosportin emoyhtiö Discovery Communications on ostanut olympialaisten oikeudet vuosista 2018–2024. Yle selvittää oikeuksien mahdollista eteenpäin välittämistä.

Kuva: Barbara Walton / EPA

TV-yhtiö Discovery Communications on solminut Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) kanssa 1,3 miljardin euron arvoisen sopimuksen olympialaisten oikeuksista vuosista 2018–2024. Sopimuksen myötä TV-kanava Eurosportin emoyhtiö saa olympialaiset yksinoikeudella.

KOK:n TV-johtaja Timo Lumme sanoi tarjouskilvassa olleen mukana yli kymmenen tarjousta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun oikeudet lisensoidaan vain yhdelle mediayhtiölle.

- Jätimme tarjouksen, joka mielestämme oli sekä vastuullinen että yleiseen kotimaan markkinaan nähden kilpailukykyinen. Ilmeisesti Eurosport-Discovery on tehnyt koko Euroopan laajuisesti eritäin kilpailukykyisen tarjouksen, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen kommentoi.

Sopimukseen kuuluvat talviolympialaiset Etelä-Koreassa 2018, kesäolympialaiset Tokiossa 2020 ja vuosien 2022 ja 2024 kisat, joilla ei ole vielä kisaisäntää. Sopimuksen alaisena on 53 Euroopan maata, pois lukien Venäjä, Ranska ja Iso-Britannia. Kahden viimeisimmän oikeudet myytiin jo aiemmin.

Discoveryn toimitusjohtaja David Zaslavin mukaan yhtiö aikoo jakaa osan oikeuksista kansallisille tv-yhtiöille parhaan mahdollisen kattavuuden tavoittamiseksi. Kansallisia tv-yhtiöitä ovat esimerkiksi Yle ja BBC.

Discovery sitoutui lisäksi sopimuksen tehdessään näyttämään osan olympialaisista vapailla kanavilla. Yhtiön vapaita TV-kanavia Suomessa ovat TV5, Kutonen ja Frii.

- Olemme tietysti hieman pettyneitä. Nyt pitää selvittää rauhassa, onko heidän tarkoitus välittää osa Euroopan oikeuksista edelleen vai aikovatko he itse televisioida olympialaiset myös Suomessa, Pokkinen sanoo.

- Meille on tärkeintä, että olympialaiset ovat suomalaisille jatkossakin näkyvillä mahdollisimman laajasti, laadukkaasti ja vapaasti. Suomalaisten kannalta valtioneuvosto on asetuksessaan televisio- ja radiotoiminnasta määrännyt kesä- ja talviolympialaiset näytettäväksi vapaalla kanavalla, hän jatkaa.