Suora

  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Suomalaispari teki keksintöä 14,5 vuotta – auttaa jokaista suomalaista

Suomalaisparin kehittämä keksintö sopii niin kilpaurheiluun kuin terveydenhoitoonkin.

urheilu
Olli Rahnasto
Lehtikuva

LAUANTAIVIERAS. Suomen tennismaajoukkueen valmentajana toiminut Olli Rahnasto ei halua enää palata päävalmentajaksi.

- Minulla on nyt muita isoja projekteja.

Rahnasto on kehittänyt vaimonsa kanssa laitteen, joka oivalluttaa ja aktivoi syvät vatsalihakset. Laitteen tarkoituksena on muun muassa ennaltaehkäistä selkäkipuja.

Laite auttaa myös selkäpotilaita kuntoutumaan, ja se soveltuu esimerkiksi kilpaurheiluun. Laitetta on testattu muun muassa pikaluistelussa, tenniksessä ja hiihdossa.

- Sen kehittäminen kesti 14,5 vuotta, ja ensimmäinen prototyyppi valmistui 2012. Meidän piti tuoda laite ensin vain huippu-urheiluun. Kun aloitimme tutkimukset Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa ja Työterveyslaitoksella, terveydenalan ammattilaiset sanoivat, että se kannattaa viedä myös terveyspuolelle.

Oivaltaminen kaiken a ja o

Rahnasto sai idean laitteen kehittämiseen toimiessaan päävalmentajana ja myös jo oman pelaajauransa aikana. Laukaisevana tekijänä oli lihasten treenaamisen oivaltaminen.

- Vaikka näyttäisi liikkeitä, oivaltaminen on tosi vaikeaa. Tämä laite kuitenkin edesauttaa ketä tahansa lasta tai ikäihmistä. Kun asian on oivaltanut kerran ja osaa aktivoida laitteella, käyttäjä pystyy vahvistamaan tukirankaansa arkipäivän elämää varten. Treenaamiseen pitää kuitenkin löytyä motivaatiota, Rahnasto sanoo.

Hänen mukaansa Keksijäsäätiö ja ELY-keskus ovat avittaneet häntä ja vaimoa alkutaipaleella.

- Emme ole terveydenalan ammattilaisia, sillä itselläni on tennisammattilaisen tausta, ja vaimoni on klassisen baletin ja oopperan taitaja.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat