Tiesitkö tätä? – Tällöin talkootyö ei ole talkootyötä

Yleishyödylliset yhdistykset eli muun muassa urheiluseurat tekevät Suomessa vuosittain paljon vastikkeellista työtä toisille urheiluseuroille tai muille tahoille. Mikäli talkootyössä on kyse elinkeinotoiminnasta, siitä joutuu maksamaan tuloveroa ja usein myös arvonlisäveroa.

urheilu
Jäätelönmyyjät
Tomi Hänninen

Verolainsäädännössä ei ole tarkasti määritelty, mikä on elinkeinotoimintaa.

Verohallinnon johtavan veroasiantuntijan Lauri Savanderin mukaan elinkeinotoimintana voidaan kuitenkin pitää toimintaa, jossa yleishyödyllinen yhdistys tuottaa laajamittaisesti ja jatkuvasti samanlaisia palveluja kuin yritykset. Esimerkiksi jatkuvuuden tarkkaa rajaa ei ole määritelty, vaan asioita tarkastellaan tapauskohtaisesti oikeuskäytännössä muotoutuneiden elinkeinotoiminnan tunnusmerkkien avulla.

Kun harjoitetaan yritystoiminnan kanssa kilpailevaa toimintaa, tällöin kuppi kääntyy helposti elinkeinotoiminnan puolelle.

Lauri Savander

- Kun harjoitetaan yritystoiminnan kanssa kilpailevaa toimintaa, tällöin kuppi kääntyy helposti elinkeinotoiminnan puolelle.

Yksi esimerkki tästä on Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) syksyllä 2008 antama ratkaisu urheiluseuran toimintaan. Se hoiti kaupunginteatterin naulakkopalveluita talkootyönä, jota seuran jäsenet kävivät vapaaehtoisesti tekemässä.

- Siitä saatiin isoja summia, ja tarjouduttiin tarjoamaan palvelu aina, kun teatterilla oli näytöksiä. Siitä tehtiin ensin vuoden mittainen sopimus, jota jatkettiin ainakin muutamaan otteeseen, Savander kertoo.

Korkein hallinto-oikeus katsoi, että kyse oli veronalaisesta elinkeinotoiminnasta, josta urheiluseura joutui maksamaan tulo- ja arvonlisäverot.

”Talkootyön pitääkin olla sellaista, missä ei tarvita erityistä ammattitaitoa”

Mikäli talkootyö vaatii ammattitaitoa, esimerkiksi putki- ja sähkömiestä, Savanderin mukaan kyse ei ole enää talkootyöstä.

- Siitä saatava tulo on helpommin työtä tekevän henkilön omaa tuloa, eikä verotuksellisesti yhdistyksen tuloa, vaikka tulo yhdistykselle ohjattaisiinkin. Talkootyön pitääkin olla sellaista, missä ei tarvita erityistä ammattitaitoa tai ole muuta vaadetta olemassa.

Jos tarjotaan ammattimaisesti järjestysmiespalveluita jatkuvasti yritysten tavoin, on kyse yleensä elinkeinotoiminnasta.

Lauri Savander

Verotuksellista ongelmaa ei synny silloin, jos esimerkiksi joku urheiluseura järjestää jalkapalloturnauksen ja sen omasta porukasta löytyy vaikkapa sähkömies, joka tekee turnausjärjestelyissä tarvittavan sähköhomman vastikkeetta. Hän ei siis veloita siitä mitään, eikä kukaan maksa näistä töistä yhdistykselle.

Talkootyö on verovapaata, kun se ei täytä elinkeinotoiminnan tunnusmerkkejä. Se on verovapaata esimerkiksi silloin, kun urheiluseura tekee kertaluontoisen yrityksen pihan haravointitalkoon.

- Urheiluseura ei markkinoi sitä, eikä tuota jatkuvasti ja laajasti vaikkapa kiinteistön hoitopalveluja.

Verovapaata on myös muun muassa järjestysmiestoiminta yksittäisissä tilaisuuksissa silloin tällöin.

- Mutta jos tarjotaan ammattimaisesti järjestysmiespalveluita jatkuvasti yritysten tavoin, on kyse yleensä elinkeinotoiminnasta.

Talkootyön tulo ei saa olla työtä tekevien palkkaa

Savander tähdentää, että talkootyöstä saatava tulo ei saa olla työtä tekevien ihmisten palkkaa tai palkkiota. Se ei myöskään saa kohdistua pelkästään työtä tekeville ihmisille.

Varoilla ei voi alentaa pelkästään talkoihin osallistuneiden seuramaksuja.

Lauri Savander

- Vaikka seuran kolmestakymmenestä jäsenestä vain kymmenen tekisi talkootöitä ja saisi siitä tonnin, talkoista saatavat varat pitää mennä koko seuran hyväksi. Varoilla ei voi alentaa pelkästään talkoihin osallistuneiden seuramaksuja.

Verohallinto kuitenkin hyväksyy poikkeuksia esimerkiksi joukkueurheilussa. Jos vaikkapa jalkapalloseuran yksi joukkue käy tekemässä talkootöitä, niistä saatavat varat voivat kohdistua kokonaan kyseiselle joukkueelle.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat