Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Tom Watson ja Jordan Spieth – toinen sanoo hyvästit, toinen kohti sankaruutta

Golfaavan maailman katseet kääntyvät tulevan viikonloppuna Skotlantiin ja St- Andrewsin kentälle British Openiin. Kilpailussa päättyy yli 50 vuotta kestänyt entisen maailmalistan ykköspelaajan Tom Watsonin The Open -ura. Samalla maailma saattaa saada Jordan Spiethistä uuden ykköspelaajan ja miehen, joka voi voittaa kaikki majorit yhden kauden aikana.

urheilu
Tom Watson.
Tom Watson.EPA

Torstaina alkavassa golf-kauden kolmannessa major-turnauksessa on kaksi kiintopistettä, viimeisen British Openinsa pelaava Tom Watson ja kauden kaksi aiempaa majoria voittanut Jordan Spieth.

Brittiyleisö osaa varmasti taputtaa koko kierroksen ajan Watsonille, varsinkin, jos viisi kertaa urallaan The Openin voittokannua kannatellut amerikkalainen selviää kahdelle viimeiselle kierrokselle. Jos näin käy, kulkee sunnuntaina hänen ympärillään ja perässään taatusti yhtä suuri yleisö- ja kuvaajajoukko kuin voittotaisteluissa olevien perässä.

Tom Watsonin ura on ollut huikea. British Open -tittelien lisäksi hän on voittanut kolme muuta major-turnausta. Vain PGA Championship puuttuu links-kenttien mestarilta. Yhteensä Watson on voittanut urallaan kuudenneksi eniten major-turnauksia. Kaikkiaan hän on voittanut ammattilaisurallaan 71 kilpailua ja selvinnyt jatkokierroksille kaikissa major-turnauksissa tasan sata kertaa.

Huomattavaa on myös se, että Watson otti kaikki viisi The Open -voittoaan eri kentillä.

Spieth - kohti grand slamia

Kilpailun toinen kameramagneetti on Jordan Spieth. Kahden viikon kuluttua 25 vuotta täyttävä texasilainen on voittanut kuluvan kauden aiemmat majorit. Samaan pystyi Tiger Woods 15 vuotta sitten.

Spiethistä tuli US Mastersin voittajana myös kaikkien aikojen toiseksi nuorin Master-voittaja. Lisäksi hän teki kaikkien aikojen alhaisimman voittotuloksen, 20 lyöntiä alle par-tuloksen. Samaan on yltänyt vain Tiger Woods. Voitettuaan US Openin, hänestä tuli nuorin kilpailun voittaja sitten vuonna 1923 kannua kannatelleen Bobby Jonesin.

Lisäksi Spieth on voittanut kuluvalla kaudelle jo neljä turnausta. Viimeisin tuli viime viikonloppuna. Hän pelasi avauskierroksen kohtuullisen heikosti, mutta kolme seuraavaa kierrosta peräti 20 alle parin. Sitten hän vielä otti voiton uusinnassa. Kuvaavaa voitossa on se, että avauskierroksen jälkeen hän oli kymmenen lyöntiä johtajasta. Noin kaukaa takaa kukaan ei ole kirinyt voittoon vuosikausiin.

Spiethillä on siis hyvät eväät voittaa myös golfin pyhätössä, Old Coursella pelattava The Open.

Kenttä on sateiden takia selvästi märempi kuin tavallisina vuosina. Se tarkoittaa sitä, että palloa nakellaan tikan lailla kohteisiin. Jos tuuli ei kuivata kenttää, niin perinteistä links-kenttien pompottelua ja rullittelua ei tänä vuonna välttämättä nähdä. Myös viheriöt ovat selvästi normaalia pehmoisemmat. Pallon voi siis lyödä suoraan lipulle, eikä sitä tarvitse pompotella sinne.

Tämä on suuri etu vähemmän links-golfia pelanneille. Heidän ei välttämättä tarvitse osata ja tietää ihan kaikkia kentällä tarvittavia kikkoja.

Spiethin urakkaa helpottaa hiukan myös se, että maailmanlistan ykkönen, Rory McIlroy ei ole mukana. Nilkkansa telonut mies seuraa peliä kainalosauvoihinsa tukeutua. Pelin seuraaminen voi olla tuskaa myös sen takia, että myös ykköspelaajan asema voi olla vaarassa.

Spiethin piti olla viime viikonlopun kilpailussa seitsemän parhaan joukossa ja nyt viikonloppuna kärkipäässä noustakseen ykköseksi. Viime viikko päättyi voittoon, enää puuttuu hyvä, vähintään top-3-sijoitus Skotlannista ja maailma saa uuden ykköspelaajan.

Haastetta ja paineita Spiethille tuo se, että kaikki saman kauden majorit on voitettu vain kerran. Sen teki Bobby Jones yli 80 vuotta sitten. Lähimmäksi on päässyt Tiger Woods. Hänen hallussaan oli kaikkien majorien tittelit vuosina 2000 ja 2001, mutta ei saman vuoden aikana. Muita kaikki majorit modernilla aikakaudella voittaneita on vain neljä, Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player ja Jack Nicklaus.

Bobby Jones on eri luku, hän voitti vuonna 1930 kaikki majorit yhden kalenterivuoden aikana.

Spieth on siis matkalla todella suurten joukkoon, jos hän jo nyt voittaa The Openin. Suurta olisi se, että näin nuorena ja vielä suurempaa se, että kolme majoria peräkkäin.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat