Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 4. osakilpailu, Iowa
  • Urheiluruutu

Maailman kuuluisimman donkin uhriksi joutunut yritti itsemurhaa

Ranskalainen Frederic Weis jäi Yhdysvaltain Vince Carterin "kuoleman donkin" alle vuoden 2000 olympialaisissa. New York Timesin haastattelussa Weis paljastaa suuremmista ongelmista.

urheilu
Frederic Weis edusti Ranskaa EM-kisoissa 2005. Edessä palloa tavoittelee Slovenian Jaka Lakovic.
Frederic Weis edusti Ranskaa EM-kisoissa 2005. Edessä palloa tavoittelee Slovenian Jaka Lakovic.PA/SASA STANKOVIC

Ranskalainen koripalloilija Frederic Weis muistetaan koripallofanien keskuudessa erityisesti vuoden 2000 olympialaisista.

Yhdysvaltain Vince Carter hyppäsi alkulohkon ottelussa suorastaan 218-senttisen Weisin yli ja donkkasi pallon koriin. Tämän jälkeen tuo kuoleman donkiksi nimetty suoritus on levinnyt ja leviää edelleen useassa videokoosteessa (siirryt toiseen palveluun)ympäri maailmaa vielä 15 vuoden jälkeen.

New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) tekemässä artikkelissa paljastuu kuitenkin, että ranskalaisella Weisilla on ollut suurempiakin ongelmia kuin häpeä jäämisestä donkkihirmun alle olympialaisissa.

Ensiksi vuonna 2002 syntyneella Weisin pojalla todettiin autismi. Weis ei ottanut tilannetta hyvin ja ajautui alkoholismiin. Hänen vaimonsa Celia erosi lopulta miehestään vuonna 2004.

Weisin tilanne synkkeni entisestään tämän jälkeen.

Surkeimmaksi tilanne meni tammikuussa 2008.

Espanjasssa ammatilaisena pelannut sentteri oli matkaamassa autolla Espanjasta Ranskaan, kun hän pysähtyi autolla levähdyspaikalle. Weis yritti tappaa itsensä ottamalla niin monta unilääkettä kuin pystyi pullosta saamaan.

Yritys ei kuitenkaan onnistunut, vaan ranskalainen heräsi tokkurassa. Samalla hetkellä Weis ymmärsi tilanteensa vakavuuden ja tarpeen muutokselle.

– Se oli onnellisin hetki elämässäni, Weis kuvaili.

Hän soitti vaimolleen, joka hankki ystävän hakemaan Weisin kotiin. Ranskalainen pelasi vielä koripalloa ammatikseen vuoteen 2011 asti. Saavutuksina olivat muun muassa yksi Ranskan mestaruus ja maajoukkueessa EM-pronssia vuonna 2005.

Uran loppumisen jälkeen Weis on pyörittänyt tupakkakauppaa Limogesin kaupungissa yhdessä vaimonsa kanssa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat