Euroopan mestari hyödyntää kiisteltyä alppimajaa harjoittelussaan

Kolminkertainen Euroopan mestari Adam Kszczot on korvannut korkeanpaikanleirit alppimajalla. Alppimajojen käytöstä kiistellään yhä

Adam Kszczot Kuva: EPA / Adam Warzawa

MONACO. Kolminkertainen 800 metrin Euroopan mestari Adam Kszczot tähtää ensimmäiseen ulkoratojen MM-mitaliinsa ja on hyödyntänyt alppimajaa ja korkeanpaikanleirejä tätä varten. Alppimajan käyttö lisää kestävyyttä ja nopeuttaa palautumista tuottamalla kehon omaa EPO-hormonia, joka lisää kudosten hapenottokykyä, kun veressä happea kuljettavan hemoglobiinin määrä kasvaa. EPO:n käyttö dopingaineena on kiellettyä, mutta alppimajat lisäävät EPO-hormonin tuotantoa luontaisesti.

Alppimajoissa veriarvot muuttuvat samalla tavalla kuin jos olisit korkeanpaikanleirillä.

Adam Kszczot

25-vuotias Kszcot juoksi ennätyksensä 1.43,30 jo vuonna 2011 ja vaikka sen jälkeen hän on saavuttanut kolme arvokilpailumitalia, ei hän ole päässyt samanlaisiin aikoihin. Tämä on ollut Kszczotin ja hänen valmentajansa suunnitelma.

- Vaihdoin valmentajaa vuonna 2012. Sen johdosta harjoitusohjelmani muuttui ja laadimme pitkän tähtäimen suunnitelman tavoitteena Rion olympialaiset 2016. Viime vuonna pystyin juoksemaan taas 1.44,0, mutten löytänyt hyvää kilpailua ja hyviä olosuhteita juostakseni kovempaa. Tänä vuonna juoksin jo alkukaudesta alle 1.44, joka lupaa hyvää, Kszczot kertoi Yle Urheilulle.

- Olen käyttänyt alppimajaksi muunnettuja huoneita vuodesta 2013 ja se on auttanut minua lisäämään kestävyyttä ja tekniikkaa väsyneenä. Alppimajoissa veriarvot muuttuvat samalla tavalla kuin jos olisit korkeanpaikanleirillä. Korkeanpaikanleirit ja alppimajat mahdollistavat minulle kuuden viikon kovat harjoitusjaksot.

Korkeanpaikanleiri vaihtui alppimajaan

Useimmat kestävyysjuoksijat käyvät korkeanpaikan harjoitusleireillä, mutta monilla on vaikeuksia tottua ohuessa ilmanalassa harjoitteluun tai leirien oikein ajoittamiseen. Kszczot on valmentajansa kanssa löytänyt heille sopivan ratkaisun. Kesän ajan he käyttävät vain alppimajoja, eivätkä mene korkeanpaikanleirille. Tämä mahdollistaa sen, että keho tuottaa ylimääräistä EPO-hormonia, mutta urheilija voi silti tehdä harjoitukset normaalissa ilmanalassa, jossa lihakset ovat tottuneet toimimaan.

Jokaiselle toimii erilainen systeemi, mutta minä olen kokenut tämän hyväksi.

Adam Kszczot

- Yleensä käytämme alppimajaksi muutettuja huoneita harjoituskausien alussa kuten huhtikuussa tai kaksi kuukautta ennen ensimmäistä kilpailua. Olemme majoittuneena alppimajaksi muunnetuissa huoneissa vähintään 18 päivää ja maksimissaan 28 päivää kerrallaan. Jokaiselle toimii erilainen systeemi, mutta minä olen kokenut tämän hyväksi.

Jotkut urheilijat muuntavat jopa kotinsa tai makuuhuoneensa alppimajaksi, mutta useat siirtyvät vain harjoituskeskuksiin tai hotelleihin.

- Jos sinulla on teltta, voit käyttää sitä missä vaan, mutta minä menen Puolan Zakopaneen, jossa olen ollut koko heinäkuun. Siellä hotellissani on huoneisiin rakennetut alppimajat ja monet puolalaisurheilijat käyttävät niitä.

Alppimajojen käyttö kiisteltyä

Korkeanpaikanleireillä Kszczot käy yleensä keskellä talvea tai aikaisin keväällä. Nyt MM-kilpailuihin valmistautuessa hän välttää matkustamista ja siksi Zakopane toimii kesän ajan tukikohtana. Kszczot on kuitenkin käynyt useissa eri kohteissa ja hänellä on neljä suosikkipaikkaa leireille.

- Suosikkini korkeanpaikanleirikohteista ovat Albuquerque Yhdysvalloissa, Saint Moritz Sveitsissä, Segovia Espanjassa ja Potchefstroom Etelä-Afrikassa.

Haluan saada mitalin Pekingin MM-kilpailuista. En ole tyytyväinen mihinkään muuhun.

Adam Kszczot

Alppimajojen ja -huoneiden käyttö on ollut kiistelty aihe ja sitä onkin verrattu jopa veridopingiin. Joissain tapauksissa sillä on peitelty EPO:n käyttöäkin, sillä lisääntyneen luonnollisen EPO-hormonin tuotannon ja EPO:n käytön dopingaineena erottaminen testeissä on vaikeaa. Maailman antidopingtoimisto WADA kuitenkin totesi vuonna 2006, ettei menetelmää ole syytä kieltää.

Kszczotin mielestä alppimajat ovat kuitenkin tärkeä osa keskimatkanjuoksijan harjoittelua ja hän toivoo pitkällä tähtäimellä tehdyn harjoitussuunnitelman ja siihen kuuluvan alppimajojen käytön tuovan hänelle entistäkin enemmän menestystä. Hän on voittanut hopeaa ja pronssia sisäratojen MM-kilpailuissa, mutta ulkoratojen MM-mitali häneltä puuttuu.

- Haluan saada mitalin Pekingin MM-kilpailuista. En ole tyytyväinen mihinkään muuhun.