Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, naisten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki
  • Katowice Minor CS:GO
  • Jääkiekkokierros
  • Suomen Urheilugaala

Kansanmurhan vuosipäivä auttoi Amel Tukan sekuntien ennätysparannukseen ja Euroopan kärkeen

Amel Tuka on parantanut tällä kaudella maansa ennätystä jo pariin otteeseen. Uusi valmentaja on saanut juoksijaan lisää vauhtia ja itseluottamusta.

urheilu
Amel Tuka
Amel TukaEPA / Srdjan Suki

MONACO. Bosniasta ja Hertsegovinasta kotoisin olevan Amel Tukan 800 metrin ennätys viime vuonna oli kohtalainen 1.46,12. Viime viikonloppuna hän juoksi Madridissa maansa ennätyksen ja Euroopan kärkiajan 1.43,84.

Halusin juosta kansalleni. Olen todella ylpeä Bosniasta ja nyt he ovat ylpeitä minusta.

Amel Tuka

Madridin kilpailu oli Srebrenican kansanmurhan vuosipäivänä ja Tuka oli kirjoittanut kilpailunumeronsa kääntöpuolelle ”Emme koskaan unohda, 11.7.1995, Srebrenica”. Srebrenican joukkomurhassa surmattiin yli 7000 bosniakkia.

- En tiedä yhtään, mitä on tapahtunut. Luulin olevani valmis juoksemaan 1.45 tänä vuonna ja siihen uskoi myös valmentajani. Pekingin MM-kisojen raja oli 1.46,00 ja uskoin pystyväni juoksemaan sen, mutta vaikka sekin on jo hyvä aika, ei se ole maailmanluokan aika. Raja oli isoin tavoitteeni tälle vuodelle. En koskaan kuvitellutkaan juoksevani 1.43, Tuka kertoi Yle Urheilulle.

- Madrid oli tärkeä päivä minulle ja maalleni, koska oli Srebrenican joukkomurhan 20-vuotispäivä. Kaikilla bosnialaisilla oli surullisia muistoja tuona päivänä ja kilpailun aamuna katsoin kuvia siitä ja tunsin oloni todella huonoksi. Mutta se antoi minulle paljon voimia juosta hyvin. Halusin juosta kansalleni. Olen todella ylpeä Bosniasta ja nyt he ovat ylpeitä minusta.

Ennätysaika yllätti

Tuka aloitti kautensa juoksemalla 1.46,66, jonka jälkeen hänen aikansa olivat jopa yli 1.50, mutta jostain hän löysi uuden vauhdin heinäkuussa ja paransi maansa ennätystä kahteen kertaan peräkkäin.

Kun ylitin maaliviivan ja näin 1.43 kellossa, en voinut uskoa sitä.

Amel Tuka

- Kun juoksin 1.44,19 pari viikkoa sitten, tunsin oloni mahtavaksi ja sain Pekingin MM-rajan ja ensi vuoden olympiarajan rikottua. Olin niin onnellinen. Ennen Madridin kisaa rentouduin vain muutaman päivän ja vapautin mieleni kilpailemisesta, enkä uskonut mitenkään juoksevani alle 1.44.

- Todennäköisesti se, ettei minulla ollut mitään paineita, enkä ajatellut kilpailua pahemmin, oli vain hyväksi. Kun ylitin maaliviivan ja näin 1.43 kellossa, en voinut uskoa sitä. Olen kyllä tuntenut oloni hyväksi koko vuoden ja olen harjoitellut kovaa. Olen hyvässä kunnossa ja nyt olisi tärkeää pystyä juoksemaan samanlaisia aikoja jatkossakin.

Timanttiliiga-debyytti Monacossa

Yleensä 800 metrillä ensimmäinen kierros on aina nopeampi. Tukan ennätysjuoksussa ensimmäinen 400 metriä kulki hänen normaalia vauhtiaan, mutta yllättäen toinen kulkikin yhtä kovaa.

Tykkään juosta minua parempien juoksijoiden kanssa, joten olen todella innoissani.

Amel Tuka

- Madridissa juoksin ensimmäisen 400 metriä 51,77 sekuntia, joten minun on täytynyt mennä samaa vauhtia seuraavakin kierros. Viimeinen 200 metriä oli mahtava. Olen nopea ja odotan yleensä aina viimeistä 200 metriä käyttääkseni nopeuttani. Tänään näemme, voinko juosta vieläkin kovempaa.

Tuka kilpailee ensimmäisessä Timanttiliigassaan tänään Monacossa. Kyseessä on koko vuoden tähän mennessä kovatasoisin 800 metriä ja mukana ovat kaikki maailman huiput. Jokaisen juoksijan ennätys on alle 1.44 ja mukana on muun muassa ME:n haltija David Rudisha. Tukan lapsuudenunelma on ollut kilpailla tämän tasoisissa kisoissa.

- Tämä on ensimmäinen Timanttiliigani ja kaikki maailman parhaat juoksijat ovat täällä. Tykkään juosta minua parempien juoksijoiden kanssa, joten olen todella innoissani. Jokainen kilpailu on erilainen, mutta toivon sen olevan vauhdikas juoksu.

Uusi valmentaja vei punttisalille

Tuka voitti pronssia Tampereella vuonna 2013 alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa ajalla 1.46,29 ja alkoi saamaan yhteydenottoja valmentajilta. Hän muutti kesän jälkeen 2 000 metrin korkeudella olevaan Brunicon kaupunkiin Italiaan, jossa hän harjoittelee yhdessä huippuvalmentajan kanssa. Hän viihtyy siellä erinomaisesti.

Valmentajani mielestä minulla on vielä paljon energiaa enempäänkin harjoitteluun.

Amel Tuka

- Sen jälkeen, kun voitin pronssia Tampereella alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa, tapasin nykyisen valmentajani. Valmentajani on Gianni Ghidini, joka on valmentanut esimerkiksi olympiavoittaja Wilfred Bungeita ja Euroopan mestareita. 20 kuukautta sitten aloitin uuden harjoitusohjelman ja olen tehnyt paljon enemmän kestävyys ja nopeusharjoittelua kuin ennen, käynyt punttisalilla ja juossut mäkivetoja. En ollut koskaan ennen käynyt punttisalilla.

- Aloitin yleisurheilun vasta vuonna 2009, joten se oli todella myöhään ja olenkin kehittynyt todella paljon tämän kuuden vuoden aikana. Valmentajani mielestä minulla on vielä paljon energiaa enempäänkin harjoitteluun. Hän sanoo, että olen vahva, nopea ja minulla on hyvä kestävyys, joten meillä on mahdollisuuksia vaikka mihin.

- Italia on todella kiva paikka. Pidän harjoitusryhmästäni ja olen ylpeä heidän kanssaan harjoittelusta. Minulla ei ole sillä mitään paineita harjoittelun tai tulosten suhteen ja mieleni on vapaa. Valmentajani on aina hyvällä tuulella ja olemme todella onnellisia, se on yksi syy menestykseen.

"Finaali olisi todella iso juttu"

Pekingissä Tuka kilpailee ensimmäisissä MM-kisoissaan. Hän on maailmantilastossa sijalla seitsemän, muttei odota liikoja kilpailusta.

Nyt tunnen oloni hyväksi ja minulla on itseluottamusta.

Amel Tuka

- Valmentajani on pitkään sanonut, että voin juosta kovaa, mutten osannut mielessäni kuvitella, miten juostaan kovaa, koska ennätykseni oli vain 1.46, enkä tiennyt mitä on juosta 1.43. Nyt tunnen oloni hyväksi ja minulla on itseluottamusta, tiedän pystyväni kilpailemaan muiden kanssa ja juoksemaan kovaa.

- Nämä ovat minun ensimmäiset MM-kisani ja toivon juoksevani samanlaisia aikoja, mitä olen nyt juossut. MM:issä ei voi kuitenkaan koskaan tietää mitä tapahtuu, joten minulle finaali olisi todella iso juttu.

Suosittelemme

Tuoreimmat