Veikkaus uskoo vedonlyöntivilppiin – "Ennakkotiedot tapauksesta normaalia radikaalimmat"

Veikkauksen mukaan vedonlyöntikertoimien heilahtelu Kakkosen jalkapallo-ottelussa oli niin huomattavaa, että vilppiepäilyt ovat perusteltuja.

Kuva: YLE

Jalkapallon Kakkosen ottelu porilaisen Musan Salaman ja Kaarinan Poikien välillä on herättänyt epäilyjä tulosmanipulaatiosta ja vedonlyöntivilpistä.

Suomalaisen rahapeliyhtiö Veikkauksen urheilupelien liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Mäkilä kertoi Yle Urheilulle, että kerroinmuutokset ottelun aikana olivat poikkeukselliset. Veikkaus on aloittanut asian suhteen tutkimukset.

– Olemme tiiviissä yhteistyössä Palloliiton, poliisin, Uefan ja muiden Veikkauksen kaltaisten yhtiöiden kanssa kansainvälisesti. Prosessi on aloitettu, Mäkilä totesi.

Mäkilän mukaan näytöt MuSan ja KaaPon välisen ottelun vedonlyönnistä ovat niin vahvat, että vilppiä on syytä epäillä.

– Julkisuudessa on pystynyt seuraamaan, miten kertoimet ovat heilahtaneet lähinnä Aasiasta käsin toimivilla vedonlyöntioperaattoreilla. Kerroinmuutokset ovat olleet poikkeuksellisia.

Ennen peliä kertoimet eivät olleet vielä huomiota herättäviä. Muutos tapahtui kuitenkin pelin alla, kun KaaPon voiton puolesta alettiin sijoittamaan huomattavia summia.

– Vilpillisen toiminnan näkee parhaiten vedonlyöntimarkkinasta, eli kansainvälisesti toimivien vedonlyöntitarjoajien datan ja kertoimien heilahtelusta. Merkittävä liikehdintä tarkoittaa, että rahaa on panostettu huomattava määrä jommallekummalle joukkueelle.

Liiketoimintapäällikön mukaan Veikkauksella on erittäin matala kynnys tällaisissa tapauksissa. Se ryhtyy tutkimuksiin jo pienemmistäkin epäilyistä. Aiemmin tällä kaudella Veikkaus on pudottanut vedonlyöntikohteisteen kolme eri Kakkosen joukkuetta.

Joka kesä ja jatkuvasti on tällaisia analyysejä käynnissä

Juha-Matti Mäkilä, Veikkaus

– Emme halua, että asiakkaamme voivat pelata epäilyttäviä kohteita. Siksi haluamme jättää ne mahdollisimman aikaisessa vaiheessa kupongilta pois.

– Joka kesä ja jatkuvasti on tällaisia analyysejä käynnissä. Useimmiten epäilys on kuitenkin ollut turha. Ennakkotiedot eilisestä ottelusta ovat kuitenkin normaalia radikaalimmat.

Mäkilä ei osannut ottaa kantaa, kumpaa joukkuetta tapauksesta edes epäillään. Veikkauksen oma raportti vedonlyöntivilpistä valmistuu tämän tai huomisen aikana.