Pitkämäen MM-kisavoiton todennäköisyys kasvaa

Tero Pitkämäki voitti toisen Timanttiliigan osakilpailun Monacossa perjantai-iltana ja paranteli tällä voiton todennäköisyyttä Pekingin MM-kisoissa. Yksi ennakkosuosikki pitää kuitenkin edelleen pintansa.

Kuva: EPA

Tero Pitkämäki voitti toisen Timanttiliigan osakilpailun Monacossa perjantai-iltana. Tälläkin kertaa voittoon vaadittiin yli 88 metrinen. Pitkämäen Timanttiliigan osakilpailujen tuloskeskiarvo on 86.27, joka on heittäjistä paras.

Tshekin Vitezslav Veselyn kohdalla keskiarvo näyttää kymmentä senttiä lyhyempää tulosta. Muut kärkimiehet Julius Yego ja Keshorn Walcott ovat reilun puoli metriä Pitkämäen luvuista. Kuinka paljon nämä luvut vaikuttavat laskettaessa todennäköisintä voittajaa elokuun MM-kisojen keihäsfinaalissa?

Analytiikkayhtiö Accuscore on päivittänyt uusimpien tulosten pohjalta ennustettaan maailmanmestarista. Pitkämäen voiton todennäköisyys on pitkien kaarien ja tasaisten suoritusten myötä noussut 24 % tasolle. Todennäköisin voittaja on edelleen kauden kärkitulosta hallussaan pitävä Julius Yego 29 % todennäköisyydellä. Kuten aiemminkin top 5 -kaartin täydentävät Walcott, Vesely ja Antti Ruuskanen.

Vaikka muille heittäjille tietokonesimulaatio povaa pieneneviä mahdollisuuksia voittoon, on kyseessä arvaamaton laji, jossa suurikaan suosikki ei välttämättä ole numeroiden mukainen “varma voittaja”. Ennen Daegun MM-kisoja Norjan Andreas Thorkildsen oli simulaatioissa lähes 50 % suosikki voittamaan MM-kisojen finaalin. Kuitenkin kokenut arvokisavoittaja jäi toiseksi yli 6 metriä kauden parastaan heikommalla tuloksella.

Pitkämäki tasaisuudessakin kakkonen

Monesti tasaisuus on valttia keihästuloksissa, mutta voittoon tarvitaan vain yksi pitkä heitto. Miten aiempina vuosina tasaisia tuloksia alkukaudella tehneet heittäjät ovat arvokisoissa sitten pärjänneet?

Monesti viime vuosina arvokisavoittoa juhlinut Thorkildsen osasi kunnonajoituksen hyvin, sillä hänen heittojensa pituudet kasvoivat tasaista tahtia kohti arvokisoja mentäessä. Samoin 2013 MM-kisojen alla voittaja Vesely heitti hyvin tasaisesti - Birgminghamin Timanttiliigaa lukuun ottamatta - hyviä tuloksia ennen MM-kisoja.

Nyt alkukaudella Timanttiliigan tasaisin heittäjä on myös ollut Vesely. Hänen parhaiden heittojensa keskihajonta on pienin vähintään viisi kisaa heittäneistä urheilijoista. Pitkämäki on hyvänä kakkosena.

Kun näitä tuloksia verrataan todennäköisyyksiin, voidaan odottaa hyvin jännittävää keihäskisaa. Veselyn hieman pienempi voiton todennäköisyys, mutta tasaiset otteet kovissa kisoissa lupailee melko todennäköistä mitalia hänelle. Samoin voidaan olettaa Pitkämäen kohdalla.

Vaikka Yego ja Walcott eivät ole yhtä tasaisiin suorituksiin yltäneetkään, heillä on jo puhkaistuna 90 metrin raja. Kuten sanottua MM-kisojen finaalissa yksikin pitkä heitto riittää. Ruuskasen kunto on arvoitus, mutta Joensuun Eliittikisojen tuloksesta saamme hieman enemmän viitteitä pysyykö Euroopan mestari mukana kärkikamppailussa myös MM-kisoissa.

Eliittikisojen ja Lontoon Timanttiliigan jälkeen julkaistavassa ennusteessa tarkastelemme hieman tarkemmin MM-finaalin heittojen pituuksia ennen ja nyt sekä niiden ennustettua hajontaa.