Hyppää sisältöön

Special Olympics -jättikisassa kaikki voittavat – 1990-luvulta alkaen suomalaisetkin

"Tosissaan yritetään voittaa, mutta tuntuu että kaikki ovat voittajia", Eija Kangas oivalsi vuonna 1991 Minneapolisin Special Olympics -kisoissa, joissa hän yksin edusti Suomen Kehitysvammaliittoa. Neljä vuotta myöhemmin kehitysvammaisten kesämaailmankisoihin New Haveniin matkasi Suomesta jo lähes 30 urheilijaa.

Tatu Kantonen valmistautuu pian alkaviin Los Angelesin Special Olympics -kisoihin kullan kiilto silmissä. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Kehitysvammaisurheilijoiden Special Olympics -kilpailut alkoivat Chicagossa vuonna 1968. Alkuun osanottajia oli vain Yhdysvalloista ja Kanadasta, ja vielä tapahtuman kansainvälistyttyäkin kesämaailmankisat järjestettiin USA:ssa aina 1990-luvun loppuun saakka.

Toisin kuin esimerkiksi paralympialaisten kehitysvammaislajit, Special Olympics ei ole tarkoitettu ainoastaan alansa huipuille. SO:ssa urheilijat kilpailevat omissa tasoluokissaan suoritustason, iän ja sukupuolen mukaan. Pyrkimyksenä on tarjota laajalle joukolle tasavertaiset mahdollisuudet kokea onnistumisia. Tasoluokittelun ansiosta paljon tavallista suurempi osa urheilijoista yltää mitaleille.

Kehitysvammaliiton liikuntasihteeri Eija Kangas sai vuonna 1991 kutsun Minneapolisin kesäkisoihin, ja kokemus teki häneen lähtemättömän vaikutuksen. Kyseessä olikin vuoden suurin urheilutapahtuma, johon osallistui kuusi tuhatta urheilijaa yli sadasta maasta.

Innostus tarttui muihinkin suomalaisiin, ja Salzburgin talvikisoihin 1993 lähti kymmenhenkinen joukkue, johon kuului tosin vain kuusi urheilijaa. Kaksi vuotta myöhemmin pidettyjen New Havenin kesäkisajoukkueessa oli 40 jäsentä, joista urheilijoiden osuus oli 28 henkeä.

Lue lisää Special Olympics -kisojen historiasta Elävästä arkistosta.