1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tämä on rallilegendojen suosikkierikoiskoe Jyväskylässä - "Ne on miesten pätkiä"

Jyväskylän voittajat tarjoavat useita eri pätkiä suosikkierikoiskoiskokeikseen.

Jari-Matti Latvala ei ole enää poikanen. Kuva: Tomi Hänninen

Jyväskylän rallihistoria sisältää lukuisia legendaarisia erikoiskokeita. Toiset ovat jo siirtyneet autuaammille rallipoluille, ja jotkut ovat tehneet kunniakkaita paluita MM-rallin ohjelmaan.

Lähes kokonaisuudessaan kaasu pohjassa ajettava Ouninpohja herättää kunnioitusta asiantuntevassa rallin ystävässä. Ouninpohja on taas Jyväskylän MM-rallin ohjelmassa, kaksi Jyväskylässä korkeimmalle korokkeelle noussutta suomalaiskuskia nostaakin erikoiskokeen siksi kaikista rakkaimmaksi.

- Ouninpohja on 30 kilometrin kokonaisuus, jolta ei tylsiä osuuksia löydy. Se vaatii kanttia, mikä erottaa jyvät akanoista, Hirvonen sanoo.

Myös Juha Kankkunen liputtaa Ouninpohjan puolesta. Tosin rinnalle nousee myös toinen pätkä.

- Kaksi on ylivoimaisesti yli muiden: Ouninpohja ja Myhinpää. Ne ovat miesten pätkiä, eivät poikasia varten tarkotettu, Kankkunen linjaa.

Tommi Mäkisen suosikkierikoiskoe Jyväskylän rallissa on ollut Vaheri. Syy on yksinkertainen

- Tykkäsin aina Vaherin erikoiskokeesta. Kaikki pätkät olivat oikeastaan Jyväskylässä mukavia, mutta Vaheri oli aina sellainen jolla laitoin vähän kaasua ja ajoin lujempaa kuin muut, nelinkertainen maailmanmestari myhäilee.

Kuusi kertaa Jyväskylässä voittanut Markku Alén nostaa suosikikseen 1960- ja 1970-luvuilta tutun hyppyjentäyteisen erikoiskokeen.

- Hienoja erikoiskokeita on monta, mutta Humalamäki on varmaan suosikkini, Alén toteaa.

Seitmänkertainen Jyväskylän voittaja Marcus Grönholm ei osaa nimetä yhtä lempipätkää.

- Minulla ei oikein ole suosikkierikoiskoetta. Olen aina ajatellut että ne kaikki ovat suosikkeja. Ehkä Jämsän seudun pätkät olivat hauskimpia. Grönholm sanoo.

**Jyväskylän rallin voittaja **Suosikkierikoiskoe
Mikko HirvonenOuninpohja
Tommi MäkinenVaheri
Juha KankkunenOuninpohja ja Myhinpää
Marcus GrönholmJämsän seudun pätkät
Markku AlénHumalamäki