Suora

  • Suunnistuksen EM-kisat: Sprinttiviestit
  • Uimahyppyjen EM
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Suomalainen lehdenjakaja tekemässä historiaa – johtaa lähes 5 000 kilometrin mammuttimatkaa New Yorkissa!

Ashprihanal Pekka Aalto kilpailee parhaillaan 3 100 mailin (4 988 kilometrin) ultrajuoksumatkalla Yhdysvalloissa. Juoksija on pitänyt kisassa ennätystahtia.

urheilu
maraton kuvitus
EPA

Ashprihanal Pekka Aalto on helsinkiläinen postinjakaja. Nyt hän on kuitenkin voittamassa käsittämätöntä 3 100 mailin (4 988 kilometrin) juoksua New Yorkin Queensissa.

Kyseessä on maailman pisin sertifioitu ultrajuoksumatka.

Lisäksi Aalto on ennätysvauhdissa. Hänen on arvioitu saapuvan maaliin Suomen aikaa perjantaina ennen puoltayötä. Keskiviikkona, kun kisaa oli juostu vajaat 4 800 kilometriä, Aalto oli noin vuorokauden edellä matkan aiempaa ennätystä.

Hurjaa 3 100 mailin juoksumatka käynnistyi 14. kesäkuuta ja on jatkunut koko kesän. Juoksijat aloittavat kuudelta aamulla ja puurtavat päivän aikana 18 tuntia. Aalto on ehtinyt tässä ajassa juoksemaan keskimäärin 123 kilometriä, joka vastaa lähes kolmea maratonia.

Tätä on toistunut tähän mennessä 39 päivän ajan.

Maisemat eivät pahemmin kilpailijoilla vaihtele, sillä juoksureitti New Yorkissa kiertää yhtä korttelia ympäri. Alustakin on jaloille vaativa kova sementti.

Osallistujia New Yorkissa on yhteensä 12, joista kymmenen on miestä ja kaksi naista. Tänä vuonna kilpaillaan 19:nnen kerran.

Kuka on lehdenjakaja Ashprihanal Pekka Aalto?

Vuonna 1970 syntynyt Aalto aloitti juoksuharrastuksensa vasta 25-vuotiaana. Jälki on kuitenkin ollut vakuuttavaa: hän on yksi Suomen parhaista ultrajuoksumatkoilla.

Aallon nimissä on tällä hetkellä maailman kolmanneksi kovin aika 3 100 maililta. Hän on juossut matkan 12 kertaa ja voittanut niistä seitsemän. Aalto on pinkonut valtavan määrän myös muita ultrajuoksuiksi luokiteltavia matkoja ja tehnyt niissä tukun huippuaikoja.

Sinnikäs Aalto on ottanut asiakseen osoittaa suomalaista sisua. Ennen ultrajuoksu-uraansa hän patikoi 3500 kilometrin ja 4 800 kilometrin vaellusreitit Yhdysvalloissa. Reiteistä lyhyempi kulkee muun muassa 14 osavaltion läpi.

Lähteet: Ashprihanal Pekka Aallon tiedote, 3100.srichinmoyraces.org

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat