Onko Ruuskanen noussut MM-voittotaistoon mukaan?

Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen palasi kilpakentille Joensuun Eliittikisoissa ja nakkasi keihäänsä reiluun 84 metriin. Miten paljon Ruuskasen osakkeet nousivat, kun arvioidaan MM-kisojen voiton todennäköisyyttä?

Kuva: Tomi Hänninen

Viime kesän Euroopan-mestari Antti Ruuskanen palasi kilpailutauoltaan heittopaikalle viime viikon Joensuun Eiliittikisoissa. Ruuskanen sijoittui toiseksi edellisten MM-kisojen voittajan, Tshekin Vitezslav Veselyn jälkeen reilut 84 metriä kantaneella kaarella. Nostaako tämä esitys Ruuskasen ennakkosuosikiksi vajaan kuukauden kuluttua heitettävässä MM-finaalissa?

Analytiikkayhtiö Accuscore on päivittänyt ennustettaan keihäskisan todennäköisimmästä voittajasta ja numerot näyttävät tältä:

Simulaatioiden valossa Ruuskanen ei ole kisan suurin voittajasuosikki, mutta hän kuuluu kuitenkin kuuden heittäjän joukkoon, joiden voittoa ei suurena yllätyksenä voida pitää. MM-kisojen lähestyessä kauden aikana lyhyempiä kaaria heittäneiden keihäsmiesten voiton todennäköisyys pienenee ja kuntoaan viimeistelevien kauden kärkimiesten voiton todennäköisyys kasvaa.

Kauden Timanttiliigassa voitot vienyt kärkinelikko Yego, Pitkämäki, Walcott ja Vesely omaavat parhaat mahdollisuudet voittoon, mutta Ruuskanen ja viime viikolla kauden parhaansa heittänyt Tshekin Jakub Vadlejch kuuluvat myös mahdollisten menestyjien joukkoon.

Yegon suunta ollut alaspäin

Keihään kaltaisessa herkässä lajissa parhaan tuloksen ajoittaminen arvokisoihin on vaativaa. Kun katsotaan kärkiheittäjien tulosten kehittymistä kauden aikana, nähdään muutamia selkeitä trendejä.

Vaikka Lontoon olympiavoittaja Walcott jäi edellisessä Timanttiliigan kilpailussa Monacossa neljänneksi, on hänen suoritustensa suunta ollut kauden aikana selkeimmin nousujohteinen. Tasaista tulosta tehneen edellisten MM-kisojen kärkikaksikon Vesely - Pitkämäki tuloksien voidaan olettaa parantuvan MM-kisoissa. Kauden kärkinimen Yegon osalta suuntaus on viime aikoina ollut alaspäin. Vadlejchin kuntokäyrä osoittaa toiseen suuntaan ja hän voi olla kisan musta hevonen.

Kuinka pitkälle keihäs sitten Pekingin linnunpesässä lentää? Alla oleva taulukko kertoo finaalin tulosten todennäköisimmät pituudet.

Arvokisojen finaaleissa voittaja on jäänyt kauden parhaasta tuloksesta keskimäärin vajaat pari metriä. Vain edellisen kerran Pekingissä heitetyssä finaalissa 2008 olympialaisissa voittaja Norjan Andreas Thorkildsen paransi kauden kärkitulosta voittoheitollaan. Thorkildsen olisi korjannut kullan tuossa kisassa myös toiseksi parhaalla tuloksellaan, joka oli hänen kauden parhaansa, mutta jäi silloisesta maailmantilaston kärkituloksesta reilun metrin.

Mitalikolmikko on jäänyt keskimäärin reilut pari metriä maailmantilaston kolmesta parhaasta viimeisissä viidessä arvokisafinaalissa. Nyt maailmantilaston kolme kärkitulosta ovat 91,39, 90,16 ja 89,09, joten finaalissa heitot voivat olla ennustettuja pitempiäkin. Simulaatio näyttää luottavan enemmän edellisten arvokisojen tuloksiin ennustettaessa kaarien pituuksia.

Millä kierroksella tärähtää?

Minkä kierroksen heitolla parhaita tuloksia voidaan odottaa? Voittoheitto viimeisissä neljässä arvokisassa on tehty aina ensimmäisellä tai toisella heitolla. 2008 Pekingissä Thorkildsenin voittoheitto tuli viidennellä kierroksella, mutta hänen kolmas heittonsa oli koko kilpailun toiseksi pisin.

Himmeämmät mitalit on sitten usein ratkottu viimeisillä heitoilla. Pekingin olympialaisissa sekä hopea että pronssi ratkesivat viimeisellä heittokierroksella, Berliinin MM-kisoissa hopeaheitto tuli viimeisellä kierroksella, Daegussa 2011 hopeaa tuonut kaari tehtiin neljännellä kierroksella, Lontoon olympialaisissa Ruuskanen heitti pronssia viidennellä heitollaan ja viime MM-kisoissa pronssiheitto tuli viimeisellä heittokierroksella.

Vain Daegun pronssimies Kuuban Guillermo Martinez heitti parhaansa ensimmäisellä heitolla ja Berliinin pronssin ottanut Japanin Yukifumi Murakami teki tuloksensa toisella heitolla. Muuten kahden ensimmäisen kierroksen kaarilla ei hopeaa tai pronssia ole voitettu.

Näiden tulosten valossa yli 88-metrinen kaari ensimmäisellä tai toisella kierroksella nostaa heittäjän voiton todennäköisyyden korkealle. Mutta alkukierroksilla 84 metriä kantaneen kaaren pohjalta ei kannata mitalikahveja keitellä.