Suora

  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, 4-ottelun A-ryhmä

Kommentti: SM-liiga selvisi kasvustaan säikähdyksellä

SM-liiga selvisi sekä joukkuelisäyksestä että KHL-kukkaroiden kilinästä varsin ehjin nahoin, kirjoittaa toimittaja Matias Strozyk.

urheilu
Jääkiekko yleiskuva
Tomi Hänninen

Ketä ei epäilyttänyt edes vähän vielä muutamaa viikkoa sitten, kun heinäkuu oli hyvässä vauhdissa ja kotimaan kiekkosarjan siirtouutiset olivat lähinnä Poriin muuttavia farmin farmin amerikkalaispelaajia? Silloin useimmat toimistot olivat lomilla, eivätkä hankinnat huimanneet. Liigakesän pelaajamarkkinat ovat harvemmin olleet niin arveluttavalla tolalla, että suurin ilonaihe on Ben Bloodin ja Pat Mullanen kaltaisille hokinimille hymähtely.

Kun isot kalat joko pysyivät kaislikoissa tai uiskentelivat Keski-Euroopan lämpimimmille vesille, näytti väkisinkin siltä että SM-liigan epämääräinen laajennusinto vaatii veronsa. KooKoon istuutuminen saman, valmiiksi niukanpuoleisen lammen ääreen sai väkisinkin tasoa mittaavan riman väpättämään. Sangen looginen päätelmä on, että mitä enemmän joukkueita SM-liigassa pelaa, sitä heikompi on keskimääräinen SM-liigapelaaja. Sen myötä jo lähtökohdat kesän markkinoille olivat epävarmat.

Ainakaan omat odotukseni eivät olleet korkealla, kun jostain piti kaivaa noin kaksi tusinaa uutta SM-liigakiekkoilijaa pelkästään yhden tulokasjoukkueen täyttämiseksi. Samalla olisi täytettävä tyhjiä ruutuja ympäri Suomea. Erityisesti KooKoon asema hierarkiassa oli epävarma. Kokonaisuutta katsellessa on kuitenkin helpotus, ettei voimasuhteissa ole selkeitä yhden tai kahden joukkueen lokeroita, joiden jäsenet ovat liian vahvoja tai heikkoja taistelemaan sarjapisteistä. Tämä uhka oli todellinen, ja uusiutuu taas tulevina kesinä mikäli Jukurien lisenssianomus läpäisee SM-liigan seulan.

Heinäkuu toi helpotusta, kun Jani Hakanpään, Sami Aitokallion, Riku Hahlin, Tomi Kallion, Veli-Matti Savinaisen ja Vojtech Polakin veroiset pelimiehet valitsivat pelikentikseen Suomen kaukalot. Tietyt asiat eivät muuttuneet mihinkään. KHL kääri kermat kakun päältä, TPS myllersi minkä kerkesi ja olisi takuuvarmasti jokaisen ennakkorankingin viiden kärjessä ilman myrskyisiä taustojaan, ja SaiPa heikkeni ainakin teoriassa. Silti SM-liiga selvisi sekä joukkuelisäyksestä että KHL-kukkaroiden kilinästä varsin ehjin nahoin.

Viime kauden runkosarjan 15 parhaasta pistemiehestä vain viisi jätti liigan kokonaan, ja heistäkin kaksi lähti kokeilemaan taitojaan NHL:ään. Kolme kovinta tykkiä - Kim Hirschovits, Eric Perrin ja Jani Tuppurainen - viihdyttävät täällä jatkossakin. Bloodin ja Nolan Yonkmanin kaltaiset lisäykset puolestaan luovat pienen toivon terveen fyysisen pelin kulttuurin eheytymisestä, ellei heidän käsiään kahlita lapsiyleisön nimissä.

Mikä parasta, Kärppien minidynastian pysäyttämisessä etulinjassa taisteleva HIFK selvisi välikuukausista ilman merkittäviä menetyksiä ja on entistä valmiimpi mestaruustaistoon.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat