1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Maailmantilaston kärkimies sai uuden kansalaisuuden loikattuaan Kuubasta – ei silti saa kilpailla Pekingin MM-kisoissa

Orlando Ortega on tätänykyä espanjalainen, mutta erimielisyydet vanhan kotimaan Kuuban kanssa pitävät aiturin poissa Pekingin MM-radoilta.

Kuva: EPA

TUKHOLMA. Orlando Ortega on ollut tänä vuonna nopein pika-aituri niin hallissa kuin ulkonakin. Kauden kärkitulos 110 metrin aidoissa on hänen ennätyksensä 12,94, joka sijoittuu kaikkien aikojen tilastossakin kymmenenneksi. Ortega ei ole kuitenkaan voinut kilpailla arvokisoissa vuoden 2013 MM-kilpailuiden jälkeen, koska hänelle tuli erimielisyyksiä Kuuban yleisurheiluliiton ja lopulta hallituksenkin kanssa.

Ortega katosi Moskovan MM-kisoista vuonna 2013 ja on siitä asti oleskellut Espanjassa. Kuubaan hänellä ei ole asiaa vielä viiteen vuoteen. Ortegan uran onneksi hän sai viime lauantaina Espanjan kansalaisuuden. Ortega ei ole ainoa loikkari, sillä Kuubasta on kadonnut useita urheilijoita viime vuosina. Viimeisimpänä Pan Amerikan kisojen kisakylästä katosi 20 kuubalaisurheilijaa viime viikolla.

- Nyt kun sain Espanjan kansalaisuuden, olen pystynyt jo siirtämään ajatukseni ensi vuoteen. Haluan voittaa hallissa MM-kisat ja Riossa olympialaiset. Olen todella onnellinen Espanjan kansalaisuudesta, Ortega kertoi Yle Urheilulle.

- Olen myös surullinen, koska haluaisin osallistua MM-kisoihin. Olen juossut hyvin ja tunnen oloni hyväksi edelleen. Olen elämäni kunnossa. Joskus ajattelen Timanttiliigoja mestaruuskilpailuina, joskus en saa sitä tunnetta. Ei tämä kuitenkaan ole ongelma, ensi vuosi on uusi vuosi ja olympialaiset ovat minulle tärkeämmät. Tavoittelen kultamitalia Rion olympialaisista. Tiedän pystyväni siihen ja nyt on aikani tehdä se.

Ei MM-kisat yhtä aituria kaipaa

Ortegan mielestä maailman nopeimman aitajuoksijan poisjäänti ei vähennä maailmanmestaruuden arvoa. Pekingin väliin jäämisen oltua jo selvä, Ortega asetti uudet tavoitteet kaudelleen.

- Poisjääntini ei vähennä maailmanmestaruuden arvoa ollenkaan. Tiesin jo niin pitkään, etten voi kilpailla, joten katseeni on nyt siirretty ensi vuoteen. Ensi vuosi on minun vuoteni todistaa mihin pystyn.

- Olen koko ajan tiennyt, etten voi juosta Pekingin MM-kisoissa, joten asetin tavoitteekseni voittaa Timanttiliigan. Lähdin kauteen taistelemaan Timanttiliigan kokonaiskilpailun voitosta ja se on ollut ainoa tavoitteeni. En ole edes enää ajattelut MM-kisoja, koska en voi niihin osallistua.

Ortegalla on vielä mahdollisuuksia päästä kilpailemaan hallissa MM-kilpailuissa. Kuuba pystyy tahtoessaan estää Ortegan kilpailemisen kolmen vuoden ajan viimeisestä Kuuban edustuksesta. Halli-MM-kisojen aikaan siitä on kulunut 2,5 vuotta, jonka takia Ortega ja hänen managerinsa aikovat etsiä hyvän lakimiehen ja laittaa anomuksen osallistumisoikeudesta menemään.

- Pidän hallikilpailuista. Viime vuonna juoksin todella hyvin hallissa ja voitin jokaisen kilpailun johon osallistuin. Juoksin kauden kärkiajankin, 7,45 (60 metrin aidat). Jos se on vain mahdollista, haluan osallistua MM-halleihin. Minun pitää nyt vain odottaa mitä IAAF ja Espanja sanovat. Aion joka tapauksessa harjoitella hallikilpailuja varten, koska se valmistaa minua olympialaisiin.

Riossa Espanjan lipun alla

Rion olympialaisissa osallistumisongelmia ei pitäisi olla. Silloin on kulunut tasan kolme vuotta siitä, kun Ortega viimeksi kilpailu Kuuballe. Jos Ortega ei olisi saanut Espanjan kansallisuutta, olisi yksi vaihtoehto ollut kilpailla olympialipun alla. Nyt Ortega pystyy keskittymään täysillä urheilemiseen, eikä hänen tarvitse murehtia kansalaisuuteen liittyviä asioita.

Ortega kertoo harjoituskauden menneen suunnitelmien mukaan, muttei hän silti osannut odottaa juoksevansa Pariisin Timanttiliigassa juoksemaansa ennätystä 12,94 tänä vuonna.

- Olen harjoitellut kovaa koko vuoden. Kun menen kilpailemaan, en ajattele aikaa ollenkaan, vaan sitä miten juoksuni sujuu mielestäni. Pariisi oli aivan uskomaton. En voinut edes uskoa aikaa, kun näin sen, se oli aivan ihmeellistä. Olin todella onnellinen. Joka kerta kun kilpailen, haluan enemmän. Haluaisin juosta ennätyksen joka päivä, haluan juosta kovempaakin, vaikka olenkin tyytyväinen aikaani.

- En ole muuttanut tekniikassani mitään vähään aikaan, eikä siinä mielestäni ole paljoa korjattavaa, joten keskitymme vain harjoittelemaan muuten kovaa. Koitan juosta samalla tavalla joka kerta. Olen ainoastaan vaihtanut valmentajaa. Minua valmentaa nyt isäni. Ennen juoksin todella epätasaisesti, joten olen tyytyväinen tämän kauden tasaisuuteen ja siihen, että valitsin isäni valmentajakseni.

Ortega on asunut Valenciassa Espanjassa pian kolme vuotta. Hänen äitinsä asuu Yhdysvalloissa ja isä valmentaa tällä hetkellä Trinidadissa ja Tobagossa. Isän valmennussopimus päättyy syyskuussa, jonka jälkeen Ortega toivoo isän pystyvän muuttamaan Valenciaan, jotta he voisivat jatkaa hyvin sujunutta yhteistyötä jopa paremmin.