Korkeushyppääjä Gianmarco Tamberi: "Kenelläkään ei ole mahdollisuuksia voittaa Barshimia Pekingissä"

Korkeushyppääjä jonka puoliparrasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö uskoo Barshimin olevan ylivoimainen Pekingin MM-kisoissa

Kuva: EPA/KERIM OKTEN

TUKHOLMA. Italialaisen korkeushyppääjä Gianmarco Tamberin parrasta tuli maailmanlaajuinen ilmiö viime viikonloppuna. Puoliksi poisleikattu parta sai Euroopan medioissa huomiota jo EM-hallikilpailuiden finaalissa maaliskuussa, mutta Lontoon Timanttiliigasta viime viikonloppuna puoliparta levisi Yhdysvaltainkin suurimpiin urheilumedioihin.

Tamberi on saanut huomiota myös urheilullisilla saavutuksillaan, sillä hän hyppäsi tänä kesänä Italian ennätyksen 2,34 metriä. 23-vuotias Tamberi hyppäsi jo 20-vuotiaana 2,31 metriä ja on vasta nyt pystynyt parantamaan ennätystään uudelleen.

En usko hänellä olevan mitään ongelmia enää Pekingissä ja uskonkin hänen voittavan maailmanmestaruuden helposti.

Gianmarco Tamberi

– En ole ollut ollenkaan loukkaantuneena viime vuoden aikana, joka on selvästi edistänyt kehitystäni. Hyppäsin jo vuonna 2012 2,31 metriä ja sen jälkeen olenkin ollut lähes koko ajan loukkaantuneena. Vamma on ollut koko ajan nilkassani, enkä voinut sen takia hypätä harjoituksissa ollenkaan, enkä voinut tehdä tekniikkaharjoituksia, muuta kuin ehkä viidessä kilpailussa vuoden aikana, Tamberi kertoi Yle Urheilulle.

– Nyt olen terve ja harjoitellut kovasti tekniikkaa tammikuusta toukokuulle. Olen paljon itsevarmempi hypyistäni ja tunnen oloni paremmaksi kilpailuissa, kun tiedän mitä minun pitää tehdä. Tekniikkani ei siltikään ole kovin hyvä. Tai pidän kyllä tekniikastani, mutta minulla on paljon parannettavaa. Kun juokset rimaa päin, mielesi haluaa pysähtyä, mutta pitäisi ymmärtää, että jos lisäät vauhtia siinä vaiheessa, hyppäätkin enemmän. Koitamme saada noita viimeistä kolmea askelta menemään eteenpäin enemmän.

Tamberilla on ollut reilusti riman päällä olevia pudotuksia, joten hän uskoo pystyvänsä parantamaan Italian ennätystä uudelleen tänä kesänä.

- Tunnen oloni hyväksi ja uskoisin, että minussa on vielä korkeampiakin hyppyjä. Emme voi kuin odottaa ja nähdä. Minulla on vielä kolme kilpailua jäljellä, joten jos sää vain on hyvä, voisin hypätäkin uuden ennätyksen vielä. Kauden alussa jo uskoin voivani hypätä 2,34–2,36 metriä, noin Italian ennätyksen tuntumaan.

Voittamaton Mutaz Barshim

Viime vuonna korkeushyppy oli yksi jännittävimmistä lajeista yleisurheilussa, mutta tänä vuonna taso ei ole ollut samanlainen. Maailmantilaston kärjessä oleva Mutaz Barshim hyppäsi alkukaudesta huikean 2,41 metriä, mutta sen jälkeen hänellä on ollut paljon vaikeuksia ja Tamberi päihittikin Barshimin viime viikolla Lontoon Timanttiliigassa.

– Jotain on selvästi tapahtunut, mutta uskon Barshimin hyppäävän korkealle Pekingissä, koska hän on koittanut koko kesän muuttaa tekniikkaansa ja tarvitsee vain vähän aikaa luottaakseen uuteen tekniikkansa. En usko hänellä olevan mitään ongelmia enää Pekingissä ja uskonkin hänen voittavan maailmanmestaruuden helposti.

– Itse haluan hypätä ennätykseni Pekingissä. Jos hyppään korkeammalle kuin 2,34 metriä, mitä vaan voi tapahtua. En halua edes ajatella voittoa, koska kellään ei ole mahdollisuuksia voittaa Barshimia. Koskaan ei voi kyllä tietää mitä käy, sillä monilla on ollut ongelmia tällä kaudella, kuten Bondarenkolla, joka lopetti jo kautensa loukkaantumisen takia.

Olympiakulta ainoana tähtäimenä

Tamberi harjoittelee tällä hetkellä 4-5 kertaa viikossa ja pelaa koripalloa vapaa-aikanaan. Hän uskoo tämän olevan riittävä harjoitusmäärä saavuttamaan hänen uransa isoin unelma, olympiakulta ensi vuonna.

– Unelmani on voittaa olympiakulta ensi vuonna Riossa, mutta se voi olla myös vasta seuraavissa olympialaisissa vuonna 2020. Tämä on syy miksi harjoittelen. Minulla ei ole mitään korkeustavoitteita. Ainoa unelmani on olympiakulta.

Tamberi kertoo ilmiöksi levinneen puoliparran tuovan hänelle onnea. Hän tietää, ettei se ole kaikkien mieleen, mutta useimmat rakastavan Tamberin omalaatuisuutta.

– Kaikki puhuvat parrastani. Jos olet nähnyt minun kilpailevan, tiedät, että tykkään viihdyttää yleisöä ja pitää hauskaa heidän kanssaan. Se on vain osa minua. Puolipartani kuvastaa minua. Haluan olla hauska ja ystävä kaikkien kanssa, mutta osaan olla vakava harjoituksissa, elämässäni, ruokailuissani ja kaikessa urheiluun liittyvässä.

Parran lisäksi hän viihdyttää yleisöä tekemällä voltteja kesken kilpailun.

– Kilpailuissa haluan pitää hauskaa yleisön kanssa ja he rakastavat minua. Se on mahtavaa. Jos kilpailuni menee huonosti, yleisö haluaa silti tulla ottamaan kuvia kanssani ja kertomaan kuinka paljon he rakastavat minua.

– Kilpailujen ulkopuolella partani on normaali. Ajan parran puoliksi kilpailupäivänä. Aina oikean puolen. Seuraavan kilpailuni jälkeen ajan parran kokonaan pois Pekingin MM-kisoihin asti. Siellä hyppään karsinnan normaalilla parralla ja jos pääsen finaaliin, leikkaan taas puoliparran. Näin tein myös EM-halleissa.