Uransa jo kertaalleen lopettanut korkeushyppääjä uudessa nosteessa

Ruotsalaishyppääjä on näyttänyt ettei luovuttamien kannata – taistelee MM-kullasta vuosia uransa lopettamisen jälkeen

urheilu
Erika Kinse, Herculis Diamond League
EPA/OLIVIER ANRIGO

TUKHOLMA. Erika Kinsey oli nuorena todella lupaava korkeushyppääjä. Hän voitti junioreiden Euroopan mestaruuden ja oli finaalissa nuorten ja junioreiden MM-kisoissa. Hän hyppäsi 20-vuotiaana 1,91 metriä, mutta sen jälkeen alkoivat vuosia kestäneet vaikeudet.

Kinsey on parantanut ennätystään uudelleen vasta nyt 27-vuotiaana tulokseen 1,97 metriä, joka sijoittuu maailmantilastossa viidenneksi.

– Jostain syystä mieleni ja kehoni toimivat nyt paljon paremmin yhdessä. Olen vahvempi ja harjoitukseni tuottaa tulosta. Viimeiset vuodet eivät ole olleet helppoa aikaa. Olen yrittänyt harjoitella kovaa, mutta henkisesti se on ollut rankkaa, Kinsey kertoi Yle Urheilulle.

Vuonna 2011 Kinsey hyppäsi vain 1,84 metriä ja lopetti uransa sen jälkeen kokonaan pariksi vuodeksi. Vuosina 2012 ja 2013 hän ei hypännyt ollenkaan, vaan pelasi jääkiekkoa.

– Olin monta kertaa jo luovuttaa urani suhteen. Vuodet ovat olleet vaikeita, mutta olen nyt onnellinen. Kaikki on ollut sen arvoista.

– Kahteen vuoteen en yleisurheillut ollenkaan, palasin vain jääkiekkoa. Sen jälkeen aloitin uudelleen ja kaksi vuotta olen ollut tosissani harjoittelun kanssa. Vihdoin tunnen saaneeni urani takaisin.

Maailman kärki vain senttien päässä

Iso motivoija Kinseyn uudelle alulle on ollut amerikkalainen kymmenottelija-aviomies Daniel Kinsey, joka on toiminut hänen valmentajanaan kaksi vuotta. Viime vuonna naimisiin mennyt pariskunta asuu nyt Missourissa, Yhdysvalloissa. Useille suomalaisille Kinsey onkin tutumpi tyttönimellä Erika Wiklund.

Aviomies-valmentaja on motivaation lisäksi muuttanut Kinseyn harjoittelun kokonaan.

– En uskonut hypänneeni vielä parhaita hyppyjäni. Minulla on vielä paljon tavoitteita ja unelmia. En voi luovuttaa vielä. Haluan olla maailman huipulla. Olen jo päässyt sinne, mutta haluan vielä mitaleja arvokisoista.

– Olen paljon vahvempi kuin ennen ja minulla on enemmän painoa. Olen voimahyppääjä ja tekniikkani onkin todella huono. Voiman lisääminen auttaa minua ennätyksiin nyt ja hyppään täysin voimalla. Minulla on nyt myös parempi rytmi ja olen varmempi vauhdistani. Minulla on vielä paljon korjattavaa, mutta kaikki menee koko ajan paremmin.

Pekingin MM-kisoissa Kinsey taistelee jopa maailmanmestaruudesta. Hän on tilastoissa viidentenä, mutta maailmantilaston kakkonen on vain kolmen sentin päässä ja kärki kuuden sentin päässä.

Tilastokärki Anna Chicherovan kauden toiseksi paras tulos on sama kuin Kinseyn ennätys.

– Ensin pitää selviytyä finaaliin. Sen jälkeen taistelen kärkipaikasta. Kultamitalista taisteleminen tulee olemaan vaikeaa, mutta yritän parhaani ja näemme mihin se riittää. Pekingin jälkeen suuntaan katseeni ensi vuoden olympialaisiin, joihin haluan päästä. Se on yksi isoimmista unelmistani.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat