1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tommi Mäkinen, suomalaiset haluavat nämä kuljettajat talliisi!

Suomalaiset ehdottivat peräti yhdeksäätoista eri rallikuljettajaa Tommi Mäkisen Toyota-talliin. Ehdotettujen joukossa olivat esimerkiksi Mäkinen itse ja Juha Kankkunen.

Tommi Mäkinen Kuva: Miika Wuorela

JYVÄSKYLÄ. Suomalaiset antoivat 145 ehdotusta kuljettajista, jotka Tommi Mäkisen pitäisi valita Toyota-talliinsa, kun hän aloittaa sen päällikkönä vuonna 2017.

Ylen katugallupissa eniten kannatusta sai Esapekka Lappi, joka keräsi 47 ääntä. Hänen valintaansa perusteltiin muun muassa nuoruudella. Hänet myös nähdään potentiaalisena seuraavana suomalaisena maailmanmestarina.

Toiseksi halutuin oli kokenut Jari-Matti Latvala (29) ja kolmanneksi WRC-luokan viime kauden jälkeen jättänyt Mikko Hirvonen (14). Osa vastaajista ehdotti Hirvoselle myös testikuljettajan paikkaa, ja he uskoivat, että Hirvonen tekee paluun.

Kannatusta saivat myös Teemu Suninen (13), Sebastien Ogier (10), Juho Hänninen (8), Jarkko Nikara (7), Kalle Rovanperä (3), Ott Tänak (2), Jari Huttunen (2), Mika Sompanen (2), Max Vatanen (1), Juha Kankkunen (1), Jari Ketomaa (1), Thierry Neville (1), Tommi Mäkinen (1), Sebastien Loeb (1), Hayden Paddon (1) ja Kris Meeke (1).

Yle teki gallupin Jyäskylän MM-rallin yhteydessä keskiviikkona ja torstaina. Siihen vastasi 100 suomalaista: 73 miestä ja 27 naista. Heistä osa ehdotti useampaa kuin yhtä kuljettajaa. Muutama ei ottanut kantaa.

Suomalaisten toive toteutui

Mäkinen vahvisti tänään Ylelle, että rallin MM-sarjaan liittyvän Toyotan autojen prototyyppien valmistus keskitetään Jyväskylään. Autoja rakennetaan Puuppolassa, Mäkisen tiloissa.

Valtaosa Ylen haastattelemista suomalaisista toivoi tätä. Tallipaikaksi ehdotettiin myös muun muassa Jämsää, Alavutta, Muuramea, Uusimaata, Saksaa ja Ranskaa.

- Minulla on tietoa, että aerodynamiikka ja moottorit tehdään Saksassa, ja muu toiminta on Puuppolassa, eräs mies kertoi.

 Myös Monacoa ehdotettiin.

- Se on verovapaata aluetta, yksi mies perusteli.