Hyppää sisältöön

Susijengi näytti maailmantähdille mallia – voitti hallitsevan Euroopan-mestarin

Tampereella pelaanneesta Ranskan koripallomaajoukkueesta löytyy NBA-kokemusta peräti 1878 ottelun verran.

Susijengi kohtasi Ranskan kesän ensimmäisessä valmistavassa maaottelussa, jossa vauhtia haettiin syyskuussa pelattavaa EM-turnausta varten.

Täpötäysi Hakametsän halli sai vastinetta rahoilleen, kun koko ottelun johtoasemassa pelannut Susijengi voitti Ranskan pistein 76-67.

Ranskan pitkänhuiskea joukkue oli Susijengille loistava tason mittaus, sillä hallitseva Euroopan mestari ja Espanjan MM-kisojen pronssijoukkue lähti otteluun vahvalla kokoonpanolla.

EM-kisojen isäntäjoukkueen kokoonpanossa nähtiin San Antonio Spursin paidassa neljä NBA:n mestaruutta voittaneen Tony Parkerin lisäksi  New Orleans Pelicansin Ajinça ja Utah Jazzin Gobert jotka ovat tehneet nimensä tutuiksi taalaliigassa.

Parkerin seurakaveri Boris Diaw sekä Charlotte Hornetsissa pelaava Nicolas Batum ovat konkarikaksikko Mickaël Gelabalean (Le Mans) ja Nando de Coloan (Moskovan TsSKA) lisäksi mestarijoukkueen nimekkäimpiä pelaajia.

Ensimmäisellä neljänneksellä Ranska altavastaajana

Loistavasti aloittanut Suomi vei ensimmäisen kymmenminuuttisen pistein 36-14 ja pakotti Ranskan hetkittäin jopa altavastaajan asemaan.

Turhautunut Parker koetti herätellä omiaan joukkueen aikalisän aikana äänekkäästi, kun Suomelta taas kaikki mahdollinen onnistui. Erän yhdeksästä kolmen pisteen heitosta kahdeksan upposi ja sama kaukoheittojen tarkkuus jatkui myös toiselle neljännekselle.

Toisella kympillä Ranska sai hieman pelistä kiinni vieden erän pisteiden valossa 21-17, vaikka Suomi säilyttikin johtoasemansa. Sasu Salin pussitti jopa viisi kolmen pisteen heittoa. Viimeiselle neljännekselle siirryttiin Suomen 66-55 johdossa ja ottelu päättyi lopulta Susijengin voittoon pistein 76-67.

Parkerin syöttösarake miltei tyhjä

Yle Urheilun asiantuntija Pieti Poikolan mielestä kaksikko Petteri Koponen ja Sasu Salin saivat Tony Parkerin hyvin pimentoon ensimmäisellä puolikkaalla.

– Ei tässä niinkään kannata seurata Parkerin 11 tehtyä pistettä, sillä ne hän on rakentanut aivan yksinään. Kannattaa ennemmin seurata hänen syöttösarakettaan, joka on miltein tyhjillään. Hän ei ole pystynyt rakentamaan paikkoja muille pelaajille tuttuun tapaansa, joka kertoo loistavasta puolustuksesta, Poikola kommentoi Tampereelta.

Suomen tavoitteena EM-kisoissa on lohkopeleistä jatkoon pääsy. Suomen A-lohkossa Ranskan lisäksi pelaavat Puola, Bosnia ja Hertsegovina sekä Israel. Venäjän joukkueen osallistuimisesta syyskuun kisoihin on ollut epäselvyyttä, sillä joukkue on hyllytetty FIBA:n jäsenlistalta.

Ranskassa pelattavat koripallon EM-kisat nähdään Ylen kanavilla 5. syyskuuta alkaen.

.
.