Tässä lajissa Suomi voi tulevaisuudessa saada olympiamenestystä – "Taso nousee koko ajan"

Kansainvälinen olympiakomitea tunnusti ultimaten muiden frisbeelajien kanssa mahdollisiksi olympialajeiksi. Suomen naiset voittivat viikonloppuna lajissa EM-kultaa.

Jarna Kalpala (vas.) edusti Suomea ultimaten EM-kisoissa. Kuva: European Ultimate Championship 2015 -Facebook-sivu.

BBC kertoi eilen (siirryt toiseen palveluun), että Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on tunnustanut mahdollisiksi olympialajeiksi kolme frisbeelajia, eli ultimaten, frisbeegolfin ja freestylen. Lajien on vielä täytettävä tietyt KOK:n kriteerit.

Yksi kriteereistä on se, että lajia harrastetaan kaikissa maanosissa. Ultimate on jo varsin hyvin levinnyt, sillä lajin huippumaihin kuuluvat esimerkiksi Saksa, Japani, Kolumbia ja Australia. Ennen mahdollista olympiastatusta lajia luultavasti kokeillaan nuorten olympialaisissa tai European Gamesissa.

Ultimate on Suomessa suosittu laji ja kansainvälistä menestystäkin on saavutettu. Suomen naiset onnistuivat sunnuntaina päättyneissä ultimaten EM-kisoissa täydellisesti, kun joukkue juhli EM-kultaa.

- Kansainvälisesti laji on mennyt hirveästi eteenpäin viime vuosina. Ultimate on Amerikassa yksi nopeimmin kasvavista urheilulajeista. Kilpailullinen taso nousee koko ajan ja se tuo tietysti lisää motivaatiota kehittymiseen, maajoukkueessa pelaava Jarna Kalpala kertoo.

Tuomareilla vai ilman?

Suomi on tällä hetkellä maailmanrankingissa kuudes ja Euroopan kolmas. Euroopassa taso on koventunut vuosi vuodelta, mutta kovimmat pelaajat tulevat kuitenkin rapakon takaa.

- Heillä on laajempi materiaali, josta on helpompi kaivaa jyvät akanoista. Collegessa lahjakkaat urheilijat, jotka lopettavat oman lajinsa, siirtyvät usein juuri ultimaten pariin. 400 metrin juoksijan tai koripalloilijan fysiikalla ei tarvitse kuin opetella heittämään, pelinrakentaja Essi Inkinen kertoo.

Ultimaten yksi omalaatuisimmista piirteistä on se, ettei lajissa ole lainkaan tuomareita. Jos pelaaja kokee tulleensa rikotuksi, hän ilmoittaa asiasta ja vastustaja joko myöntää rikkeen tai ei. Lajin parissa puhutaan yleisesti "spiritistä".

Yhdysvalloissa raitapaitoja on kuitenkin jo nähty kentillä. Suomen Liitokiekkoliiton toiminnajohtajan tehtävää hoitavalla Kalpalalla on asiasta vankka mielipide. 

- Tämä on pitkä keskustelu ultimaten parissa. Reilu peli on nimenomaan ollut meidän lajin juttu. Kaikki pelaajat kunnioittavat lajin sääntöjä. Lajimme kuuluu ehdottomasti olla tuomariton laji, Kalpala lataa.

- Meidän tulee kehittää lajia yleisöystävällisemmäksi. Virhetilanteissa pitäisi pystyä käsimerkein viestimään kentän laidalle se, että mistä keskustellaan.  

_Korjaus klo 22.42: Korjattu Kalpalan tehtävä toiminnanjohtajaksi. _