Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Eeles Landströmin patsas paljastettiin Akaassa

Seiväshyppääjä Eeles Landströmin patsas on paljastettu Akaan keskusurheilukentällä Toijalassa.

urheilu
Eeles Landström.
Yle

Urallaan kaksi Euroopan mestaruutta ja olympiapronssia Roomassa 1960 hypännyt Landström, 83, oli itse paikalla, kun arkkitehti Mikko Uotilan suunnittelema seiväshyppääjää esittävä hahmo julkistettiin.

- Minusta patsas symboloi paitsi minun urheilu-urani riman ylitystä, myös sitä kamppailua, jolla Suomi yhteiskuntana nousi 1950-luvulla osoittaen poikkeuksellista sisua ja yhteenkuuluvuutta, Landström totesi.

Landström voitti Euroopan mestaruudet Bernissä vuonna 1954 ja Tukholmassa 1958. Hän teki myös kolme Euroopan ennätystä, 13 Suomen ennätystä ja voitti kahdeksan kertaa peräkkäin Suomen mestaruuden.

Patsaan paljastuspuheen piti ex-seiväshyppääjä Jouko Mäki-Lohiluoma. Tervehdyksensä tilaisuuteen olivat lähettäneet myös Rooman olympiakisojen seiväshypyn amerikkalainen kärkikaksikko Donald Bragg ja Ron Morris.

Akaan tervehdyksen tilaisuuteen toi valtuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen ja Toijalan Vauhdin terveiset seuran puheenjohtaja Heidi Hidén-Knuutila.

Arto Nybergin juontamassa tilaisuudessa esiintyivät myös Landströmin pitkäaikainen ystävä Eino Grön sekä Toijalan mieskuoro.

Landström toimi siviiliurallaan muun muassa Liberaalisen Kansanpuolueen kansanedustajana, Oy Rosenlew Ab:n sosiaalipäällikkönä sekä Veikkaus Oy:n projektipäällikkönä ja Yleisradion talousasioiden apulaisjohtajana.

Hiljattain timanttihäitä viettänyt Landström nosti pitkän avioliiton uransa keskeiseksi saavutukseksi.

Lähteet: Urheiluliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat