Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Asiantuntija: Itse en juoksisi maratonia Pekingissä, liian vaarallista

Greenpeacen pekingiläiset ilmastoasiantuntijat korostavat, että kirkas taivas ei tarkoita puhdasta hengitysilmaa.

urheilu
Huanongin tehdas on ainoa voimala, joka sijaitsee Pekingin kaupunkialueella.
Huanongin tehdas on ainoa voimala, joka sijaitsee Pekingin kaupunkialueella.Laura Arffman / Yle

*PEKING: *Ennen Pekingissä sanottiin olevan yhdeksän miljoonaa polkupyörää. Nyt niiden seurana kulkee yli viisi miljoonaa autoa. MM-kisojen ajaksi tehtaita suljetaan ja autojen määrää rajoitetaan. Jopa julkisesta liikenteestä 80 prosenttia lakkautetaan hetkellisesti. Tämä on huomattavan suuri luku 20 miljoonan ihmisen kaupungissa, ja todennäköisesti ilman suurempia vastalauseita kyseisen tempun toteuttaminen on mahdollista vain Kiinassa.

- Väliaikaisilla toimilla, kuten autojen määrän rajoituksilla ja tehtaiden sulkemisilla saadaan saastemääriä alas, mutta kirkas taivas ei silti tarkoita puhdasta ilmaa, huomauttaa Greenpeacen Pekingin toimistolla asiantuntija Lance Dong.

Viime syksynä Pekingin maratonilla usea osanottaja juoksi suojanaamari kasvoillaan. Pitkäjaksoisesti urheillessa, etenkin silloin kun hengitys on raskasta, ilmansaasteet kulkeutuvat verenkiertoon ja voivat olla todella vaaraksi keholle.

- Itse en silti juoksisi maratonia täällä ja kisojen ajan aionkin nauttia vain sinisestä taivaasta. Tosin ilman saasteita, auringon porottaessa, täällä on vielä entistäkin kuumempaa, hän sanoo ja naurahtaa.

Tästä syystä maratonit ja kävelyt kisataan Pekingissä aikaisin aamulla, alkaen klo 7.30.

Maailman kolmanneksi saastunein kaupunki

Pahin saastuttaja Pekingissä on tehtaiden käyttämä hiili. Etenkin talvisin hiiltä poltetaan voimaloissa energian tuottamiseksi.

- Peking on maailman kolmanneksi saastunein kaupunki ja autojen rajoittaminen ei tuo isoa muutosta. Vain hiilen käytön lopettaminen auttaa, Dong toteaa.

- Pekingin sekä viereisten kaupunkien Tianjinin ja Hebein osalta asia on kisojen ajan kunnossa, mutta saasteita voi silti kulkeutua tänne muualta. Tilannetta ovat kuitenkin parantaneet uudet lait, joiden avulla tehtaat saavat huomattavasti isommat sakot sääntöjen rikkomisesta, Dong kertoo.

Yleisellä tasolla Pekingin ilmanlaatu on parantunut viime vuodesta yli 15,2 prosenttia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat