Hyppää sisältöön

Tällainen mies on uusi Huuhkaja-luotsi Hans Backe

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi on valittu Hans Backe. Ruotsalaisella on kansainvälistä valmentajakokemusta niin seura- kuin maajoukkuetasolla – Yhdysvalloissa valmennettaviin kuului muun muassa Teemu Tainio.

Hans Backe (oik.) pestattiin vuonna 2008 Meksikon maajoukkueen apuvalmentajaksi. Päävastuussa oli Sven-Göran Eriksson (kesk.) Kuva: EPA

Suomen Palloliitto yllätti keskiviikkona kaikki esittelemällä lyhyellä varoitusajalla uuden miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan. Huuhkajien penkin päähän asettuu mies lahden toiselta puolen: Hans Backe. Hän aloittaa tehtävässä vasta 1. tammikuuta 2016, joten syksyn viimeiset neljä karsintapeliä maajoukkuetta käskyttää Markku Kanerva.

Suomalaisille maailmaa kolunnut ruotsalainen on suuri tuntemattomuus, mutta Ruotsissa "Hasse" on tuttu kasvo. 63-vuotias on meritoitunut valmentaja ja tullut tutuksi television jalkapalloasiantuntijana. Valmentajana Backe on toiminut ympäri maailmaa ja päävalmentajapestien lisäksi mies muistetaan ehkäpä Ruotsin menestyneimmän kansainvälisen valmentajan Sven-Göran Erikssonin oikeana kätenä.

Nelinkertainen Tanskan mestari

Valmentajaura kutsui Backea, kun tie pelaajana ei kunnolla aikoinaan auennut: luulajalasisyntyinen Backe kolusi 70-luvulla Ruotsin alasarjoja lyhyttä kauden 1977-78 mittaista Brommapojkarna-yritelmää lukuun ottamatta. Ensimmäisenä valmennettavana joukkueena toimi Djurgårdens IF, joka pelasi vuonna 1982 vielä Ruotsin kakkosdivisioonaa.

Hyvät otteet seuran peräsimessä avasi ovet suurempiin ympyröihin ja Backe pääsi luotsaamaan vuosikymmenen taitteen molemmin puolin muun muassa Moldea, Hammarbytä, Östers IF:ää ja jopa AIK:ta. Suurin pohjoismainen menestys odotti kuitenkin 90-luvun Tanskassa, jossa Backe juhli FC Kööpenhaminan ja Aalborgin kanssa yhteensä neljää pääsarjamestaruutta.

Svenniksen kautta Amerikkaan

Vuonna 2006 tie oli vienyt Backen jo Kreikan suurseuran Panathinaikosin päävalmentajaksi. Parhaiten Backe muistetaan 2000-luvulla kuitenkin "Svenniksen" luotettavana apuvalmentajana.

Hän toimi Erikssonin kakkosmiehenä Englannin Valioliigan Manchester Cityssä kaudella 2007-2008 ja Meksikon maajoukkueessa 2008. Cityssä ja Meksikossa menestys jäi tosin melko valjuksi, eikä seuraava etappi osoittautunut sen hedelmällisemäksi: pesti Notts Countyn peräsimessä päättyi vain seitsemän viikon manageroinnin jälkeen kiistaan maksamattomista palkoista.

Tammikuussa 2010 alkoi Backen viimeisin vakanssi huipputason valmennustehtävissä, kun Yhdysvaltain MLS-sarjan New York Red Bulls palkkasi ruotsalaisen penkkinsä päähän. Heti ensimmäisellä kaudella tuloksena oli itäisen konferenssin voitto. Backen alaisuudessa kentällä kirmasi muun muassa ranskalaissuuruus Thierry Henry ja "Tornion terrieri" Teemu Tainio. Backesta tuli fanien suosikki.

Marraskuussa 2012 seuran ja Backen tiet kuitenkin erkanivat, kun Red Bulls ei halunnut tarjota ruotsalaiselle jatkoa.

- Haluamme kiittää Hansia hänen tekemästään työstä viimeisen kolmen vuoden ajalta ja toivotamme hänelle parasta mahdollista onnea tulevaisuudessa, newyorkilaisseuran urheilutoimenjohtaja Gerard Houllier toivotti tuolloin.

Se tulevaisuus odottaa nyt Huuhkajien penkin päässä.