Pitkämäki joutui jättämään keihäänsä kotiin - "Ei muuta mahdollisuutta"

Tero Pitkämäki heittää Antti Ruuskasen tavoin Pekingin MM-kisoissa järjestäjien keihäillä.

Kuva: Lehtikuva

PEKING. Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen heittävät yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä kisajärjestäjien keihäillä. Pitkämäki olisi halunnut Pekingiin omat keihäänsä, mutta säännöt kieltävät tämän.

Suomen keihäsmiehistä vain Ari Mannio tuo Pekingiin mukanaan omat keihäänsä, koska järjestäjillä ei ole tarjota Manniolle hänen käyttämäänsä mallia. Toisin oli kaksi vuotta sitten Moskovan MM-kisoissa, joissa kaikki kilpailijat heittivät järjestäjien virheen vuoksi samalla, Teemu Wirkkalan keihäällä.

- Kun järjestäjillä on sellaiset mallit, joilla itsekin heitän, niin en saa tuoda omia keihäitäni kisoihin. Sitä mahdollisuutta ei tällä kertaa ollut. Yhtä mallia saa tuoda itse, Mannion Ari on tuonut yhden hyvän sellaisen, Pitkämäki kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

- Jos olisi mahdollista, niin heittäisin totta kai omilla keihäilläni. Minulla on hyvä yksilö valikoitunut parin kymmenen keihään joukosta. Sillä on muun muassa heitetty Pielaveden ennätys (88,98). Sen täytyy siis olla hyvä keihäs.

Kokenut arvokisakävijä painottaakin, että keihäiden lentoratoja on tärkeä seurata karsintojen ensimmäisestä heitosta lähtien.

- Karsinnassa ensimmäisenä asiana on seurata muiden heittoja ja sitä, mikä keihäs lentää ja mikä ei. Itsekin testailen (karsinnan aikana) eri keihäitä.

- Jokin keihäs saattaa lentää pidemmälle kuin täsmälleen saman mallin keihäs. Ne tehdään käsityönä, joten hiuksenhienoja eroja saattaa olla. Ne kyllä näkyvät heitoissa, Pitkämäki selvitti.

Mikäli Pitkämäki saisi itse päättää, kisattaisiin Pekingissä keihään MM-kullasta nykyisiä vanhemmilla malleilla.

- Uusissa keihäissä narukerät ovat pehmoisia, eikä niihin saa sellaista tunnetta kuin vanhempiin keihäisiin, joihin sai paremman otteen. Kun ote on parempi, itseluottamus ja heitot ovat parempia.