Suora

  • FIFA 21: Nordic Invitational
  • Heikki Nivan on valittava: Snookerammattilainen tai voimisteluvalmentaja
  • Urheiluruutu

Seppo Räty Rooman suomalaissankari – näistä yleisurheilun MM 1987 muistetaan

Vuoden 1987 MM-kisoista yleisurheilumaajoukkue toi Suomeen vain yhden mitalin, mutta se oli se kaikista kirkkain: keihään kulta.

urheilu
Seppo Räty juhlii keihäskultaa Rooman 1987 MM-kisoissa. Edessä tuima pronssimitalisti Jan Zelesny.
Roomassa miesten keihäskultaa juhli Seppo Räty. Tsekkoslovakian nuori Jan Železný oli kolmas.Yle Elävä arkisto

Järjestyksessään toiset MM-kisat järjestettiin neljä vuotta Helsingin jälkeen. Lajikirjoa monipuolistettiin kahdella lajilla, kun mukaan otettiin naisten 10 000 metrin juoksu ja 10 kilometrin kävely.

Suomen ainoan mitalin nakkasi keihäänheittäjä Seppo Räty, joka ylsi maailmanmestaruuteen tuloksella 83,54 jättäen taakseen Neuvostoliiton Viktor Jevsjukovin (82,52) ja 21-vuotiaan tulevaisuudenlupauksen, Tshekkoslovakian Jan Zeleznyn (82,20).

Elävä arkisto: Seppo Rädystä maailmanmestari

Tiina Lillak puolusti maailmanmestaruuttaan, mutta sijoittui lopulta kuudenneksi. Vuotta aiemmin Stuttgartin EM-kisoissa maratonilla neljänneksi juossut Sinikka Keskitalo sijoittui maailman parhaiden ollessa mukana kahdeksanneksi.

Huippusuoritukset

Carl Lewis ylsi uudemman kerran kolmeen kultaan 100 metrillä, 4x100 metrillä sekä pituudessa. Satasen sileän voitti alkuun kanadalainen Ben Johnson uudella maailmanennätysajalla 9,83, mutta myöhemmin hänet hylättiin dopingin takia. Lewisin pinkoma 9,93 kirjattiin siten maailmanennätykseksi. Muita maailmanennätyksiä ei miesten puolella tehty, mutta lukuisia kilpailuennätyksiä sen sijaan nähtiin.

Itäsaksalainen pikakiituri Silke Gladisch ylsi kolmeen mitaliin. Hän voitti naisten uusilla kilpailuennätyksillä niin 100 kuin 200 metriä, mutta pikaviestissä Itä-Saksa joutui antautumaan Yhdysvalloille 0,37 sekunnin erolla.

Neuvostoliiton Tatjana Samolenko kruunattiin tuplamestariksi 1 500 ja 3 000 metrin juoksukilpailuissa.

Pituudessa mittausskandaali

Miesten pituuskilpailussa syntyi skandaali italialaisista mittamiehistä, jotka mittasivat maanmiehensä, Giovanni Evangelistin viimeisen hypyn tulokseksi 838, mikä riitti pronssimitaliin. Hyppy oli kuitenkin selvästi paljon lyhyempi ja myöhemmin Evangelisti ilmoittikin luopuvansa mitalistaan päivänselvän vilpin takia. Italian päävalmentaja Sandro Donati paljasti petoksen ja sai lopulta potkut.

Mitalitaulukko:

sija

maa

kulta

hopea

pronssi

mitalisaldo

1.

Itä-Saksa

10

11

10

31

2.

Yhdysvallat

10

4

6

20

3.

Neuvostoliitto

7

12

6

25

9.

Suomi

1

0

0

1

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat