Bolt joutui dopingpommituksen keskelle - "En voi tehdä asialle mitään"

Usain Bolt joutui torstain lehdistötilaisuudessa vastaamaan lukuisiin kysymyksiin koskien kilpakumppaniaan Justin Gatliniä.

Kuva: AFP / Lehtikuva

PEKING. Yleisurheilun MM-kisojen suurin tähti, Jamaikan Usain Bolt, marssi torstaina Pekingissä median eteen tuttuun tapaansa letkeästi hymyssä suin. Maailmanennätyssprintterin hymy hyytyi kuitenkin nopeasti, kun lehdistötilaisuuden pääaiheeksi nousi yleisurheilumaailmaa järisyttänyt dopingkohu.

Kysymykset koskivat erityisesti Boltin pahinta kilpakumppania, Yhdysvaltain Justin Gatliniä, joka on jäänyt urallaan kahdesti kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.

Gatlin lähtee Pekingin sadan metrin kilpailuun tämän kauden maailmanlistan kärkinimenä ennen nivelvaivoista kärsinyttä Boltia, joka on rankingissä vasta kuudentena.

Jos sääntöjen mukaan voi palata lajin pariin (dopingkäryn jälkeen), en voi tehdä asialle mitään. Minä kilpailen yhä häntä vastaan.

Usain Bolt Justin Gatlinistä

- Minä juoksen vain itselleni. Ihmiset sanovat joskus, että minun täytyy voittaa lajini hyväksi. Lajissa on lukuisia puhtaita urheilijoita minun lisäkseni. Kaikilla urheilijoilla on mielestäni velvollisuus olla taistelemassa lajin puolesta ja jatkaa siitä eteenpäin, Bolt kertoi.

Bolt ja Gatlin ovat olleet jo pitkään vastakkain otsikoissa. Boltia pidetään pikajuoksun puhtaana messiaana, kun taas Gatliniä yleisöä petkuttavana pahana poikana.

- Kaikilla on omat mielipiteensä. Minä vain yritän tehdä oikein ja noudattaa IAAF:n ja muiden järjestöjen sääntöjä. Me kaikki tiedämme säännöt. Kaikkien urheilijoiden pitäisi ymmärtää säännöt ja tehdä parhaansa niiden puitteissa, Bolt kommentoi vertailua.

- Jos sääntöjen mukaan voi palata lajin pariin (dopingkäryn jälkeen), en voi tehdä asialle mitään. Minä kilpailen yhä häntä vastaan. Minä olen noudattanut sääntöjä, ja siinä kaikki. Tässä on kyse loppujen lopuksi kilpailemisesta.

Bolt aikoo rynnistää Gatlinin ohi heti sunnuntain sadan metrin finaalissa. Bolt ja Gatlin ovat kohdanneet satasella seitsemän kertaa ja kuudesti jamaikalainen on ollut jenkkikonkaria nopeampi.

- Kisoissa on aina kyse siitä, kuka on sinä päivänä parhaassa kunnossa. Olen valmis juoksemaan. Nyt minun täytyy vain päästä radalle. En ole päässyt kisaamaan hirveästi, joten etenkin ensimmäiset 50 metriä on suuressa osassa. En ole kuitenkaan huolissani, Bolt painotti.