Muistatko vielä? Supertulos 90,33 nosti Teron maailmanmestariksi Osakassa

Osakan MM-kisoissa Suomen saldo oli jälleen yksi mitali, mutta tällä kertaa kultainen Tero Pitkämäen heittäessä maailmanmestaruuteen ohi Andreas Thorkildsenin ja Breaux Greenin.

Tero Pitkämäki voitti Osakassa keihäänheiton maailmanmestariksi. Kuva: YLE

Vuoden 2007 MM-kisat järjestettiin Japanin Osakassa. Kyseessä oli toinen kerta, kun Japani sai järjestettäväkseen MM-kisat, sillä edellisen kerran Japanissa oli kilpailtu vuonna 1991 Tokiossa.

Tero Pitkämäki nappasi nyt maailmanmestaruuden, jota häneltä odotettiin jo kahta vuotta aiemmin kotiyleisön edessä. Pitkämäki oli keihäskilpailun ainoa heittäjä, joka ylitti 90 metriä. Voittotulos oli niinkin komea kuin 90,33. Pitkämäki jätti taakseen Norjan Andreas Thorkildsenin ja Yhdysvaltain Breaux Greenin. Pitkämäki johti kilpailua toisesta kierroksesta lähtien tuloksella 89,16, mutta päätösheitollaan hän pisti vielä yli metrillä paremmaksi.

Viisi vuotta aiemmin EM-kultaa juossut Janne Holmén ylsi kaikkien aikojen parhaaseen suomalaissuoritukseen maratonilla sijoittumalla yhdeksänneksi ajalla 2.19.36. Maalissa ero voittajaan, Kenian Luke Kibet Boweniin oli reilut kolme ja puoli minuuttia.

Moukarissa Olli-Pekka Karjalainen heitti kilpailukautensa kolme parasta heittoa, mutta niistä pisin 78,35 riitti vasta yhdeksännelle sijalle.

Ei yhtäkään uutta maailmanennätystä

Osakan MM-kisoissa ei tehty ainuttakaan uutta maailmanennätystä. Naisten 100 metrin finaali oli historiallisen tasainen, sillä kilpailun kuusi parasta juoksijaa mahtuivat seitsemän sadasosan sisälle. Minuuttien selvittelyn jälkeen voittajaksi julistettiin Jamaikan Veronica Campbell, jonka aika 11,01 oli täysin sama kuin toiseksi tulleen Yhdysvaltojen Lauryn Williamsin.

Miesten korkeudessa koko mitalikolmikko ylsi kilpailukauden kärkitulokseen maailmassa, kun trio ylitti korkeuden 235. Parhaimman sarjan sai kuitenkin kasaan Bahaman Donald Thomas.

Yhdysvaltain Tyson Gay nappasi voitot niin 100 kuin 200 metrin kilpailuissa. 100 metrillä suurimmasta yllätyksestä vastasi Bahaman Derrick Atkins, joka sijoittui toiseksi uudella maansa ennätysajalla 9,91.

Ecuadorin Jefferson Perez käveli 20 kilometrin kilpailussa kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteensa.

Seitsenottelussa Ruotsin Carolina Klüft nappasi niin ikään kolmannen peräkkäisen mestaruutensa rikkomalla 18 vuotta vanhan Euroopan ennätyksen. Voittotulokseksi kirjattiin 7032 ja kilpailun kakkonen, ukranalainen Ljudmyla Blonska jäi tasan 200 pisteen päähän.

Seipäässä Jelena Isinbajeva oli jälleen ylivoimainen. Venäläinen kokeili uutta maailmaennätystulosta 502, mutta ei onnistunut ylittämään sitä kolmesta yrityksestään huolimatta.

Suomen joukkueesta menestystoiveita oli ladattu kiekonheittäjä Franz Krugerille ja keihäänheittäjä Paula Tarvaiselle. Kruger kuitenkin karsiutui loppukilpailusta ja Tarvainen jäi keihään finaalissa viimeiseksi.

Yhdysvallat pisti edellisten kisojen huikeaa mitalisaalistaan entistäkin kovemmaksi. Nyt kokonaismäärä nousi peräti 26 arvokisamitaliin. Kenia nousi ensimmäisen kerran mitalikolmikkoon. Suomen kultamitali riitti jaettuun 15:nteen sijaan yhdessä Ecuadorin, Kroatian, Panaman, Portugalin, Ruotsin, Uuden-Seelannin ja Viron kanssa.

Mitalitaulukko:

sijamaakultahopeapronssimitalisaldo
Yhdysvallat144826
Kenia53513
Venäjä47314
15.Suomi1001