MM-Berliini oli Suomelle pettymys – Boltin ylivoima mykisti urheilumaailman

Suomi ei napannut vuoden 2009 MM-kisoista yhden yhtä mitalia. Berliinin kisat muistetaankin lähinnä Usain Boltin huikeista pikamatkojen maailmanennätysajoista.

Jamaikan Usain Boltin ylivoima hämmästytti. Näin selvästi ratkesi 200 metrin maailmanmestaruus.

Suomen ja Japanin kisojen jälkeen Saksa sai järjestettäväkseen niin ikään toiset MM-kisat. Vuonna 1993 kisat järjestettiin Stuttgartissa, mutta nyt järjestäjäkaupunkina toimi Berliini. Kilpailuihin osallistuneiden urheilijoiden määrässä tehtiin uusi ennätys, kun MM-kisoissa oli mukana peräti 1895 urheilijaa.

Suomi jäi toisen kerran MM-kisojen historiassa mitaleitta. Suomen 19 urheilijan joukkue ylsi vain kolmeen pistesijaan. Suurin osa pistesijoista tuli miesten keihäästä, jossa Suomen kaikki neljä heittäjää ylsivät loppukilpailuun. Tero Pitkämäki sijoittui viidenneksi ja Antti Ruuskanen kuudenneksi. Teemu Wirkkala oli lähellä pistesijaa yhdeksäntenä ja Tero Järvenpää oli vasta 11:s.

Parhaalla heitollaan 81,90 heittänyt Pitkämäki jäi pronssisijasta vain 1,07 metriä. Kilpailun voitti Norjan Andreas Thorkildsen, joka nappasi kahden peräkkäisen hopean jälkeen uransa ensimmäisen MM-kullan.

Suomen joukkueesta pistesijaan ylsi myös Jukka Keskisalo sijoittumalla 3000 metrin esteissä kahdeksanneksi. Keskisalo oli loppukilpailussa toiseksi paras eurooppalainen.

Jarkko Kinnunen piti yllä Suomen kävelymainetta 50 kilometrin kilpailussa. Kinnunen sijoittui yhdeksänneksi vain yhden pykälän päähän pistesijasta kauden parhaalla ajallaan 3.47,36.

Usain Bolt triplakultaan

Jamaikan pikajuoksija Usain Bolt nappasi uransa ensimmäiset MM-kisamitalit. Bolt pinkoi maailmanmestaruudet molemmissa lajissa uusilla maailmanennätysajoilla 9,58 ja 19,19. Kolmannen kultamitalinsa Bolt nappasi 4 x 100 metrin viestijuoksusta. Näin Bolt uusi Berliinissä tempun, johon hän oli pystynyt vuotta aiemmin Pekingin olympialaisissa.

Etiopialainen pitkän matkan juoksija Kenenisa Bekele jatkoi kultaputkeaan miesten 10 000 metrillä. Voittoputki alkoi vuoden 2003 MM-kisoista jatkuen aina Berliinin kisoihin saakka, ja siihen mahtui ykkössijat myös vuosien 2004 ja 2008 olympialaisista. Berliinin MM-radalla Bekele nappasi toisen kullan voittamalla myös 5000 metrin juoksukilpailun.

Naisten 800 metrin kilpailun voittanut Etelä-Afrikan Caster Semenya herätti keskustelua urheilijan sukupuolesta ja kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF määräsi hänet sukupuolitestiin kisojen jälkeen. Epäily heräsi, koska Semenyan testosteroniarvot olivat moninkertaiset tavanomaisiin naisurheilijoihin nähden. Vasta vajaa vuosi MM-kisojen jälkeen IAAF teki päätöksen, että Semenya saa kilpailla naisten sarjoissa ja hän tekikin paluun kilparadoille Lappeenrannan eliittikisoissa.

Kahdet edelliset MM-kisat ja olympialaiset voittanut seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva aloitti kilpailun suoraan korkeudesta 475 jääden lopulta ilman tulosta. Kilpailun voitti Puolan Anna Rogowska juurikin tuloksella 475.

Mitalitaulukossa Jamaika nousi komeasti toiselle sijalle napaten peräti seitsemän kultamitalia. Yhdysvallat sai kuitenkin komeilla kärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään.

**Mitalitaulukko: **

sijamaakultahopeapronssimitalisaldo
1.Yhdysvallat106622
2.Jamaika74213
3.Kenia45211