Venäjän jääkiekkojoukkueelle jättisakot MM-finaalin sikailusta

Venäjän jääkiekkoliitolle on asetettu noin 74 000 euron sakot joukkueen lähdettyä jäältä ennen Kanadan kansallislaulua Prahassa. Venäjän jääkiekkoliitto on tiedottanut, että kyseessä oli väärinkäsitys ja pahoitellut tapahtunutta syvästi.

urheilu
Venäjän pelaajia kaukalossa
EPA

TASS:n mukaan Venäjän jääkiekkoliitolle on asetettu 85 000 dollarin, eli noin 74 000 euron sakot joukkueen lähdettyä jäältä ennen Kanadan kansallislaulua Prahassa. Joukkue hävisi tuolloin finaalin Kanadalle maalein 6-1.

Kolme kuukautta sitten pelatuissa jääkiekon MM-kisoissa Venäjän joukkue käyttäytyi epäurheilijamaisesti lähtiessään pois jäältä jo ennen kuin Kandan, Venäjän ja pronssijoukkue Yhdysvaltain liput nostettiin hallin kattoon.

Venäjän pelaajista vain Alexander Ovechkin, Yevgeny Malkin, Viktor Tikhonov ja Dmitry Kulikov jäivät jäälle seremonian ajaksi.

– Videomateriaalin tuella Kansainvälisen jääkiekkoliiton kurinpitolautakunta on todennut, että Venäjän joukkueen kapteeni keskusteli joukkueen henkilökunnan kanssa, jonka jälkeen hän meni joukkuetovereidensa luo ja nyökkäsi kohti avointa portitia. Portti oli ollut auki seremonian alkamisesta lähtien, kommentoi IIHF verkkosivuilleen julkaistussa tiedotteessa.

– Suurin osa Venäjän joukkueen pelaajista ja henkilökunnasta lähti jäältä välittömästi Kanadan pelaajien saatua palkintonsa. Muutama pelaaja jäi, mutta siirtyi pukukoppiin hetkeä myöhemmin.

Väärinymmärrys

IIHF:n mukaan virallinen kokous aiheen käsittelemiseksi on pidetty perjantaina Venäjän jääkiekkoliiton RHF:n kanssa, jonka edustajana toimi sen toimitusjohtaja Andrei Safronov.

Safronov on pahoitellut syvästi tapahtunutta pelaajien ja henkilökunnan puolesta.

– RHF:n mukaan tapaus oli valitettava väärinymmärrys. Epäurheilijamainen käytös ei ollut millään lailla tarkoituksenmukaista ja avattu portti tulkittiin normaalien käytäntöjen valossa merkiksi Venäjän joukkueelle poistua jäältä, kertoo IIHF:n tiedote.

IIHF kuitenkin linjasi, että pelaajien ja henkilökunnan käytös finaaliottelun jälkeisessä seremoniassa ei ole ollut väärinymmärrys.

– Pelaajat ja henkilökunta kävivät keskustelua, jonka jälkeen joukkueen kapteeni antoi signaalin joukkueelle lähteä jäältä. Joukkueen johdon olisi myös pitänyt olla perillä ottelun jälkeisen seremonian kulusta sen perusteella, että heillä on pitkä kokemus IIHF:n turnausten finaaliotteluista. Avoin portti on tässä tilanteessa epärelevantti seikka, tiedotteessa todetaan.

Venäjän rangaistuksesta päätettäessä punnittiin monia seikkoja.

Huomioon otettiin muun muassa se, että Venäjä isännöi vuoden 2016 jääkiekon MM-kisoja, joten sen olisi pitänyt toimia esimerkillisesti ja samalla ymmärtää loppuseremonian merkitys turnaukselle. Toisaalta, Venäjän joukkue onnitteli kentällä Kanadan joukkuetta ja RHF on pahoitellut asiaa syvästi.

IIHF:n puheenjohtaja Rene Fasel kertoo olleensa varsin pettynyt Venäjän joukkueen käytökseen. Hän kertoi TASS:n haastattelussa toukokuussa, ettei vastaavaa ole tapahtunut 29 -vuotisen jääkiekon MM-kisahistorian aikana.

Fasel muistutti kuitenkin, että osa pelaajista Alexandr Ovechkinin ja Jevgeni Malkinin johdolla yritti pysäyttää muuta joukkuetta poistumasta jäältä ja täten syytä ei voi vyöryttää kaikkien pelaajien niskoille.

Lähteet: TASS

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat