Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Kommentti: Djokovicin kirous

Novak Djokovic ei tunnu voittavan Ranskan avoimia eikä Cincinnatin Masters-turnausta millään, kirjoittaa Yle Urheilun Sakari Lund.

urheilu
novak djokovic
EPA

Novak Djokovic on hallinnut tenniskenttiä viime vuodet. Tänäkin vuonna serbi on voittanut valtaosan tärkeimmistä turnauksista.

Tuntuu kuitenkin olevan kaksi turnausta, joita Djokovic ei voita millään: Ranskan avoimet ja Cincinnatin Masters-turnaus. Ranskan avoimissa esteenä oli pitkään Rafael Nadal. Djokovic on hävinnyt Roland Garrosin finaalin Nadalille vuosina 2012 ja 2014. Välierissä Nadal on pudonnut serbin kolme kertaa.

Tänä vuonna loistavan alkuvuoden pelannut Djokovic suorastaan murskasi Nadalin Ranskan avoimissa ja kaikki näytti olevan valmista kauan odotettuun ensimmäiseen mestaruuteen. Sitten tuli kuitenkin Stan Wawrinka ja pelasi unelmaottelun finaalissa.

Ehkä vielä mystisempi tapaus on Cincinnatin Masters-turnaus. Nykyään Djokovic loistaa kaikilla alustoilla, mutta uransa alusta lähtien serbi on ollut vahva nimenomaan kovilla kentillä. Cincinnatin pokaali on kuitenkin sitkeästi kiertänyt Djokovicia.

Mastersit ovat Grand Slam -turnausten jälkeen miesten tenniksen seuraavaksi korkein taso. Niitä pelataan vuosittain yhdeksän. Järjestelmä on ollut samanlaisena voimassa vuodesta 1990 lähtien. Kukaan ei ole voittanut urallaan niitä kaikkia.

Djokovicilta puuttuu ainoastaan Cincinnati. Sielläkin hän on ollut finaalissa viisi kertaa, mutta on joutunut kokemaan tappion joka kerta, viimeksi eilen sunnuntaina.

Yksi syy taustalla voi olla kalenteri. Cincinnatin turnausta edeltävällä viikolla pelataan aina Kanadan Masters-turnaus (joka toinen vuosi Montrealissa ja joka toinen vuosi Torontossa). Tällainen "tupla-Masters" on raskas huippupelaajille. Pelaajat, jotka eivät ole mukana Kanadan turnauksen viimeisinä päivinä, saavat etua niihin nähden, jotka urakoivat Kanadassa loppuun asti. Djokovic on usein menestynyt Kanadassa hyvin, joten se on voinut verottaa voimia Cincinnatista.

Tästä nähtiin erittäin hyvä esimerkki tänä vuonna. Djokovic ja Andy Murray kohtasivat Montrealin finaalissa. Roger Federer puolestaan ei pelannut lainkaan Montrealissa. Cincinnatissa sekä Murrayn että Djokovicin otteissa oli nähtävissä pientä väsymystä. Hyvällä energialla pelannut Federer pyyhkäisi tieltään ensin Murrayn välierässä ja sitten Djokovicin finaalissa.

Viime vuosina myös ylimääräiset paineet puuttuvan Cincinnatin voittamisesta ovat saattaneet häiritä serbiä. Joka tapauksessa viikon kuluttua alkavan US Openin tekee erittäin mielenkiintoiseksi se, että Djokovic hävisi Montrealin finaalin Murraylle ja Cincinnatin finaalin Federerille. Ennen Masterseja Djokovic oli selvä ennakkosuosikki US Openiin. Nyt voidaan sanoa, että turnauksessa on aidosti kolme tasavahvaa voittajakandidaattia.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat