1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Kiinalaiskävelijät sopivat voittajan - kaksoisvoitto kotiyleisön edessä

Kiinan Liu Hong kirkasti Moskovan MM-pronssinsa kullaksi kotiyleisön edessä.

Liu Hong ja Lu Xiuzhi
Katso Liu Hongin haastattelu kuvaa klikkaamalla.

Venäläiskävelijöiden jäätyä pois Pekingin MM-kisoista olivat kiinalaiskävelijät ennakkosuosikkeja naisten 20 kilometrin matkalla. Kesäkuussa maailmanennätysajan kävellyt Liu Hong ja Lu Xiuzhi ottivatkin kärkipaikat haltuunsa heti ensimmäisillä kilometreillä.

Tshekin Anezka Dragotova yritti pysyä kiinalaiskaksikon kintereillä alkukilometrit, mutta kyyti oli hänelle liian kovaa. Italialaiset Elisa Rigaudo ja Eleonora Giorgi sekä Ukrainan Lyudmyla Olyanovksa olivat seuraavat, jotka yrittivät jahdata kärkeä. Sekä Rigaudo että Giorgi hylättiin, joten Olyanovska jäi kiinalaisten ainoaksi uhkaajaksi. Liun ja Lun tahti oli kuitenkin sen verran kova, ettei ukrainalainen saanut heitä kiinni.

Liu ja Lu kävivät tiivistä keskustelua noin 500 metriä ennen maalia ja kun kaksikko saapui stadionille, oli Moskovan MM-pronssimitalisti Liu kärjessä. Hän piti Lun takanaan loppuun asti ja tuuletti mestaruuttaan jo muutama metri ennen maalia.

Liu myönsi Yle Urheilun haastattelussa, että he sopivat Lun kanssa loppuratkaisusta. Kaksikko oli pohtinut, pitäisikö heidän tehdä mestaruudesta kunnon taistelu. Kävelijät olivat kuitenkin päättäneet, että koska Liu oli heistä kokeneempi, hän sai voittaa.

Liun voittoaika oli 1.27.45, hopeamitalisti Lu sai saman ajan. Olyanovskan pronssimitaliin riittänyt aika oli 1.28.13. Kultamitali oli Kiinalle MM-kisojen ensimmäinen. Maalla on tämän lisäksi nyt neljä hopeaa ja yksi pronssi. Ukraina avasi Olyanovskan pronssilla mitalitilinsä.