Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Yksikätiselle" judokalle sensaatiomaisesti MM-pronssia

Belgialaisjudoka Toma Nikiforov teki uskomattoman uroteon MM-mitaliottelussa.

urheilu
Toma Nikiforov
Toma NikiforovEPA

Vasta 22-vuotias Toma Nikiforov satutti jo aiemmin kolhujen kohteeksi joutuneita, vahvasti teipattuja sormiaan isojen miesten, alle 100 kilon sarjan MM-pronssiottelun alussa ja oli pitkät tovit tuskissaan tatamilla, ennen kuin pystyi edes jatkamaan mitalikamppailua.

Ranskalainen Cyrille Maret määräsi ymmärrettävistä syistä johtuen täysin MM-pronsisottelun tahdin neljän minuutin ja 25 sekunnin ajan, kun 22-vuotias belgialainen ei pystynyt missään vaiheessa edes pitämään toisella kädellä kunnolla kiinni vastustajastaan.

Maret ei silti saanut heittosuorituksia sormivaivaista Nikiforovia vastaan ja ranskalainen tyytyi ajamaan altavastaajana selkeästi olleelle vastustajalleen kolme varoitusta. Neljäs varoitus belgialaiselle olisi tiennyt ippon-voittoa ranskalaiselle.

Kun paikalla ollut yleisö ja ehkä myös Maret odottivat ratkaisevaa, viimeistä varoituista Nikiforoville, niin ottelu sai uskomattoman käänteen 35 sekuntia ennen loppua.

Maret lähti heittämään Nikiforovia, joka pystyi kuitenkin kääntämään puolustustilanteen omaksi hyökkäyspaikaksi aivan tatamin pinnassa kääntäen ranskalaisen selälleen wazarin arvoisella suorituksella.

Nikiforov näytti vielä kaiken kruunuksi toisenkin kerran, viisi sekuntia ennen loppua, että judossa voi pärjätä MM-mitaliottelussa ilman yhtään kunnon, kahden käden sormiotetta heitettyään päälle rynnänneen vastustajansa kietaisuheitolla (makikomi) tatamin pintaan dramaattisen ja ikimuistoisen ottelun päätteeksi.

Nikiforovin kansainvälinen judoura nytkähti menestyksellisesti liikkeelle vuonna 2009 Tampereella, jossa hän voitti 16-vuotiaana nuorten olympiafestivaaleilla kultaa poikien 90 kilon sarjassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat