Suora

  • Ruumis matkalaukussa
  • Rakkauden ja särkyneiden unelmien korut

EM-koripallossa uusi turnausjärjestelmä – olympiapaikoista tiukka kilpailu

EM-koripallossa käytetään vuonna 2015 uutta systeemiä. Viime kisoista tuttua jatkosarjaa ei ole, vaan kunkin lohkon neljä parasta etenevät suoraan neljännesvälieriin. Voittamalla ensimmäisen pudotuspelin, saa vähintään kaksi ottelua lisää.

urheilu
Petteri Koponen taistelu hassunaama
Jatkopaikoista käydään tiukkaa taistelua.Tomi Hänninen

Koripallon EM-turnaus pelataan kahden vuoden välein, tällä kertaa useassa eri maassa. Historian 39. kisat piti alun perin pelata Ukrainassa, mutta kisat siirrettiin maan levottomuuksien vuoksi.

Kisoissa on mukana 24 joukkuetta, jotka muodostavat neljä kuuden joukkueen alkulohkoa. Lohkot pelataan Montpellierissä (Ranska), Riikassa (Latvia), Berliinissä (Saksa) ja Zagrebissa (Kroatia). Jatkopelit pelataan Ranskan Lillessä.

Suomi pelaa alkulohkonsa isäntämaa Ranskan kanssa A-lohkossa Montpellierissä. Alkulohkoissa pelataan yksinkertainen sarja, jossa kaikille tulee viisi ottelua kuuteen päivään. Jokaisessa ottelussa pelataan tarvittaessa viiden minuutin jatkoaikoja, kunnes voittaja on selvillä. Voitosta saa kaksi pistettä, häviöstä yhden.

Turnausjärjestelmä on muuttunut, sillä viime kisoista tuttua jatkosarjaa ei enää ole. Alkulohkojen neljä parasta joukkuetta etenevät jatkoon neljännesvälieriin eli 16 parhaan joukkoon. Jos kaksi tai useampaa joukkuetta on tasapisteissä, verrataan joukkueiden keskinäisiä otteluita muodostamalla niin sanottu alilohko. Vertailu aloitetaan aina alusta, kun yhden joukkueen sijoitus saadaan selville. Vertailua jatketaan niin kauan, että on vain kaksi joukkuetta jäljellä.

Vertausjärjestys on:

- keskinäisten otteluiden voittosuhde

  • keskinäisten otteluiden koriero
  • keskinäisten otteluiden tehdyt korit
  • kaikkien otteluiden koriero
  • kaikkien otteluiden tehdyt korit
  • arvonta

Neljännesvälierien voittajat etenevät puolivälieriin, häviäjien turnaus päättyy. Puolivälierissä myös häviäjien pelit jatkuvat, kun ne pelaavat sijoituksista 5-8, jotka ovat oleellisia olympiakarsintapaikkojen kannalta. EM-kisojen sijoille 3-7. sijoittuneet joukkueet pelaavat olympiakarsinnoissa.

Alempien sijoitusotteluiden ensimmäisten kamppailuiden häviäjät pelaavat toisen ottelun viimeisestä olympiakarsintapaikasta. Ottelua sijoista 5-6 ei pelata.

Puolivälierien voittajat pelaavat välierissä, joista voittajat etenevät finaaliin. Molemmat finalistit pääsevät suoraan Rion kesän 2016 olympialaisiin.

Eri vaiheet pähkinänkuoressa:

Lohkovaihe: *Neljä kuudesta jatkoon
*
Neljännesvälierät (16):
Voittajat jatkoon, häviäjät kotiin
Puolivälierät (8): *Voittajat välieriin, häviäjät alempiin sijoitusotteluihin
*
Alemmat sijoitusottelut (4):
Kaksi otteluparia, joiden häviäjät pelaavat seitsemännestä sijasta (viimeinen olympiakarsintapaikka)
Välierät (4): Voittajat finaaliin, häviäjät pronssiotteluun
Finaali (2): Mestaruus, molemmat joukkueet suoraan olympialaisiin

Korjaus 10.9. klo 16:00: Ottelua sijoista 5-6 ei pelata, lisäksi korjattu korisuhde korieroksi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat