5 000 metrin mestari Ayana: "Voitto oli yllätys"

Almaz Ayana rikkoi 5 000 metrillä MM-kisaennätyksen ja löi ennakkosuosikki Genzebe Dibaben. Etiopialainen oli syystäkin iloinen juoksukisan jälkeen.

urheilu
Almaz Ayana
EPA

PEKING. Almaz Ayanan vauhti oli tänään liikaa toiselle ennakkosuosikille Genzebe Dibaballe. Ayana voitti 5 000 metriä MM-kisaennätyksellä 14.26,83.

Kulta oli 23-vuotiaalle Ayanalle toinen MM-mitali 5 000 metrillä Moskovan pronssin jälkeen. Ayana ja Dibaba ovat yrittäneet rikkoa matkan maailmanennätystä tällä kaudella, mutta Ayana on parhaimmillaan jäänyt kolmen sekunnin päähän.

– Voitto oli yllätys minulle. Tämä on ensimmäisen kultani ja rikoin kisaennätyksen. En voi edes kuvailla, miltä minusta tuntuu, olin niin yllättynyt, Ayana kertoi.

Kisaennätyksen rikkomisesta huolimatta juoksija ei mieti moisia rajoja suoritustilanteessa.

– En ajatellut tänään maailmanennätystä tai mitään muutakaan aikaa, halusin vain kultamitalin. Olen kyllä todella onnellinen kisaennätyksestä.

Ayanan viimeinen 3 000 metriä, jolla hän sai tiputettua Dibaban kyydistään, oli uskomaton. 3 000 metrin aika 8.19,91 olisi ollut kaikkien aikojen tilaston neljänneksi nopein ja nopein ei-kiinalainen.

Se olisi myös ollut nopein 3 000 metrin aika 22 vuoteen ja nopeampi kuin Afrikan ennätys.

– Valmentajani ja aviomieheni sanoivat, että minun täytyy juosta kovempaa siinä vaiheessa, ja tein niin. Se on kaikki, mitä osaan sanoa siitä. En tiedä, miten se meni niin nopeasti.

Pariisin Timanttiliigassa Ayanan ja Dibaban ME-yritys kaatui todella epätasaiseen vauhtiin, eivätkä he keskustelleet keskenään taktiikasta ennen kilpailua. Ayana jopa sanoi, etteivät he puhu toisilleen ollenkaan. Nyt puheessa oli eri sävy.

– Olemme siskoksia, eikä meidän välillämme ole mitään negatiivista. Pariisissa en vain pystynyt kirimään, koska olin liian nuori ja kokematon.

Dibaban lähti Pekingin finaaliin hienoisena ennakkosuosikkina. 1 500 metrin maailmanmestarille ja maailmanennätyksen haltijalle viisi juoksua yhdeksän päivän aikana oli jo liikaa.

– Kolme mitalia Etiopialle on historiallista, ja olen onnellinen ollessani mukana tekemässä historiaa. Tämä on mahtavaa. Tämä oli viides kilpailuni ja olin todella väsynyt. Jalkapohjani oli todella kipeä myös, mutta sain silti pronssia. Olen onnellinen ja innoissani, että kaksi siskoani saivat myös mitalit, Dibaba sanoi.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat