1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ex-pomo muisteli Räikkösen reissua Las Vegasiin: "Kimi vain hymyili ja nyökkäsi"

McLarenilla tallipäällikkönä ja toimitusjohtajana toiminut Martin Whitmarsh muisteli yhteisiä vuosiaan Kimi Räikkösen kanssa Motorsport Magazinen haastattelussa.

Kuva: EPA

Kimi Räikkönen on ollut läpi uransa Formula ykkösten ristiriitaisimpia hahmoja. Median edessä suomalaiskuski on perinteisesti ollut vaisu ja vähäsanainen. Räikkösen lähipiirissä olleiden mukaan kuoren alta kuitenkin löytyy juhlimisesta nauttiva seuramies.

Räikkösen kanssa McLarenilla työskennelleen Martin Whitmarshin mukaan suomalaiskuskista löytyy paljon puolia, jotka eivät tule esille julkisuudessa. Whitmarsh oli Räikkösen kanssa McLarenilla vuosina 2002-2006, joista kolme viimeistä vuotta tallin toimitusjohtajana.

- Kimi on väärinymmärretty yksilö. Hän pitää juhlimisesta ja juomisesta, mutta on kurinalaisempi harjoituksissa kuin moni luulee, Whitmarsh kommentoi Motorsport Magazinelle.

Hän on myös hyvin älykäs – yksi terävimmistä kuskeista. Moni ei ajattele niin, koska hän ei puhu paljon.

Martin Whitmarsh

- Hän on myös hyvin älykäs – yksi terävimmistä kuskeista. Moni ei ajattele niin, koska hän ei puhu paljon. Hän on mielestäni yksi parhaimmista kuskeista ymmärtämään autoa ja kommunikoimaan niissä asioissa.

Montrealista Las Vegasin kautta Indianapolikseen

Räikkösen ja McLarenin tiet erosivat kauden 2006 jälkeen. Seuraavalla kaudella suomalainen voitti toistaiseksi ainoan maailmanmestaruutensa Ferrarilla. Räikkösen ja McLarenin entisen tallipäällikön Ron Dennisin välien kerrotaan olleen kylmät. Whitmarsh otti Dennisin paikan vuonna 2009 ja paljasti harkinneensa Räikkösen palkkaamista.

- Vaikka Kimi vihaa Ronia intohimoisesti, me olemme tulleet aina toimeen. Ajattelin hänen hankkimistaan vuonna 2009, kun hän sai potkut Ferrarilta. Olimme mukana neuvotteluissa, mutta hänen managerinsa oli hieman liian kunnianhimoinen raha-asioissa. Sitten Jenson (Button) vapautui ja hän otti paikan.

Whitmarshin mielestä Räikkönen olisi voinut tähän mennessä saavuttaa Formula ykkösissä paljon enemmän kuin yhden maailmanmestaruuden.

Kimi on todella turhauttava siinä mielessä, ettei hän ota kaikkea irti älykkyydestään tai vauhdistaan.

Martin Whitmarsh

- Kimi on todella turhauttava siinä mielessä, ettei hän ota kaikkea irti älykkyydestään tai vauhdistaan. Hän ei ole hyödyntänyt potentiaaliaan täysin eikä hyödynnä sitä jatkossakaan. Se on sääli, Whitmarsh kommentoi viitaten suomalaiskuskin tapaan juhlia usein.

- Yhtenä vuotena Montrealin ja Indianapoliksen kisat olivat peräkkäisinä viikonloppuina. Kimi oli lähdössä Montrealista Las Vegasiin juhlimaan kavereidensa kanssa. Muistan pyytäneeni häntä miettimään, onko mitään järkeä käydä juhlimassa pari päivää toisella aikavyöhykkeellä Las Vegasissa. Kysyin, etkö haluaisi potkaista itseäsi todella v*tun kovaa, jos häviäisit sen takia Indianapoliksen paalupaikan viidellä tuhannesosalla. Hän vain hymyili, nyökkäsi ja lähti tunnin päästä Vegasiin! Hän taisteli tuolloin maailmanmestaruudesta, Whitmarsh puhisi.

Räikkönen teki hiljattain vuoden jatkosopimuksen Ferrarin kanssa ja jatkaa tallissa kauden 2016 loppuun.