1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tokion olympialogo vaihtoon plagiointisyytteiden takia

Päätös logon vaihtamisesta tehtiin vain päiviä sen jälkeen kun järjestäjät olivat ilmoittaneet pysyvänsä suunnitelman takana. Yli 22 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen logon vaihtamiseksi.

Kuva: EPA/KIMIMASA MAYAMA

Japanin olympialaisten valmistelut vuodelle 2020 ovat kokeneet taas uuden takaiskun kun pilalle menneen stadionhankkeen lisäksi kilpailujen virallinen logo on päätetty vaihtaa plagiarismisyytteiden vuoksi.

Japanin olympiahankkeen johtajat ilmoittivat päätöksestä tiedotustilaisuudessa vain päiviä sen jälkeen kun olivat vannoneet pysyvänsä Kenjiro Sanon suunnitteleman logon takana.

Tiedotustilaisuudessa ilmoitettiin, ettei päätös tullut vastauksena belgialaisen Olivier Debien nostamalle syytteelle, jonka mukaan Sanon suunnittelema logo on jäljitelmä hänen työstään. Syyksi ilmoitettiin se, ettei logo enää nauttinut julkista kannatusta ja luottamusta.

– Olemme varmoja, että nämä kaksi logoa ovat erilaisia. Mutta tällä viikolla tilanne on muuttunut ja ilmapiirin muutosta ei voi sivuuttaa. Syy sille että vedämme logon pois käytöstä on, että se ei ole saanut yleistä tukea, kommentoi Tokyo Organising Committeen, eli olympialaisten järjestelytoimikunnan johtaja Toshiro Muto.

– Suunnittelija Sano on itse pyytänyt että logon käytöstä vetäydytään, jotta se ei aiheuta olympialaisille vahinkoa. Haluamme nyt luoda uuden logon edustamaan Tokion olympiakisoja, joka myös saa yleisön luottamuksen ja rakkauden osakseen.

Sano on kieltänyt syytökset kopioinnista olympiahankkeen logossa, mutta hänen tiiminsä on aiemmin myöntänyt kopioineensa jonkun muun suunnittelutyötä olutmainoksessa japanilaiselle Suntory juomavalmistajalle.

Yli 22 000 ihmistä on allekirjoittanut vetoomuksen logon vaihtamiseksi.

Kaikkia päätös ei miellyttänyt

Tokion kuvernööri Yoichi Masuzoe ei ilahtunut päätöksestä vaihtaa olympialaisten logoa kokonaan uuteen.

– Tämä on ensisijaisesti uskottavuutta kyseenalaistava asia. Haluan ehdottomasti, että herra Sano selvittää asian perinpohjaisesti. Tunnen oloni petetyksi, Masuzoe kertoi lehdistölle.

Suuri osa olympialaisten pääyhteistyökumppaneista, kuten Japan Airlines, olivat alkaneet jo käyttää logoa mainoskampanjoissaan, joten muutokset saattavat vaikuttaa hankkeen rahakkaisiin sponsorisopimuksiin.

Stadionia ja olympialaisten logoa koskevat skandaalit ovat olleet nolo kolaus vuoden 1964 kesäolympialaisten isantämaalle. Kun Tokio päihitti isännyyskilvassa Madridin ja Istanbulin sitä pidettiin turvallisena vaihtoehtona, jonka järjestelytyössä ei odotettu ilmenevän suuria rahoitusongelmia tai viivästyksen mahdollisuuksia.

Japanin pääministeri Shinzo Abe lupasi "varman toimituksen" maailman suurimmille urheilukisoille.

Olympialaisten logo perustuu kirjaimen T ympärille, joka edustaa sanoja Tokio, tomorrow (huominen) ja team (joukkue), jonka ympärillä on punainen ympyrä kuvaamassa sykkivää sydäntä.