1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Ruudun kirja julki: "Ei tarvetta puhdistaa mainetta"

Jääkiekkouransa viime kaudella lopettaneen Jarkko Ruudun elämäkerta julkaistiin keskiviikkona.

Jarkko Ruudun suu kävi kaukalossa tiuhaan tahtiin. Nyt hänen elämäkertansa on ilmestynyt. Kuva: Tomi Hänninen

11 kautta NHL:ssä pelanneen Jarkko Ruudun elämäkerta _Jumalainen näytelmä _(Otava) julkaistiin keskiviikkona. Kirjan on kirjoittanut jääkiekkotoimittaja Tuomas Nyholm.

Julkistamistilaisuudessa Ruutu ei lähtenyt selittelemään kyseenalaisia tekojaan uransa ajalta.

- Minulla ei ole mitään tarvettaa puhdistaa mainettani, asiat menivät miten menivät. Rehellisen kirjan tekeminen oli ainoa järkevä ratkaisu, kun tähän päätin lähteä, hän kertoi.

NHL-seura Columbuksen palkkalistoilla nykyään oleva Ruutu ei halua kirjassaan lähteä haukkumaan heitä, jotka kritisoivat häntä esimerkiksi rottamaisesta pelityylistä.

- Minua ei vaivaa urani suhteen mikään. Tapahtumat kentällä eivät vaikuta siviilipuolelle – kaukalossa millään ei ollut mitään väliä.

"Paljon asioita, joista en välttämättä ole ylpeä"

Ruutu tunnettiin uransa aikana hämmentäjänä, joka ei kaihtanut keinoja pyrkiessään auttamaan joukkuettaan. Henkinen sodankäynti vastustajan pelaajia kohtaan toistui jokaisessa ottelussa.

- Olen sanonut jäällä paljon asioita, joista en välttämättä ole ylpeä. Kentällä pyrin aina huomion keskipisteeksi, jotta vastustaja olisi keskittynyt enemmän minuun ja vähemmän maalintekoon, totesi Ruutu keskiviikkona.

- Otan kuitenkin kohteliaisuutena sen, jos olen päässyt jonkun pelaajan pään sisään niin, ettei hän ole pelien ulkopuolellakaan voinut ajatella muuta.

"Tein itsestäni täydellisen pellen"

Ruutu kertoo kirjassaan varsin avoimesti uransa tapahtumista ja on myös kriittinen itseään kohtaan.

Esimerkiksi hän ottaa Jokereissa viettämänsä ajan: kaudella 2011-2012 ottelussa JYPiä vastaan Ruutu omien sanojensa mukaan "kaatuili, kalasteli jäähyjä ja filmasi".

- Tein itsestäni täydellisen pellen, Ruutu tiivistää kirjassa.

Hän palaa elämäkerrassaan myös syksyn 2012 kohuttuihin tapahtumiin, kun Jokerien Semir Ben-Amor pahoinpiteli kaukalossa HIFK:n Ville Peltosen.

- Mitään etukäteen tehtyä Ville Peltosen teloitussuunnitelmaa ei Jokerien leirissä ollut, sanoo hän kirjassa.

Peltosen ja Ruudun välit ovat kohun jälkeen olleet kirjan mukaan poikki. Suhteet sekä HIFK:hon että Jokereihin ovat kuitenkin hyvät.

- Olen pelannut molemmissa joukkueissa, ja molemmista on hyviä muistoja. Kummastakaan seurasta ei ole pahaa sanottavaa, kiitteli Ruutu julkistamistilaisuudessa.